Konec tradičních vánočních kaprů? Pomozte rybám! prosí aktivisté Čechy

18.12.2020 19:58

Jako každý rok, i na tyto Vánoce se opět vynořila myšlenka zrušit vánoční tradici v podobě prodeje živých kaprů. „Ryby potřebují vaši pomoc!“ vyzývají aktivisté z organizace Compassion in World Farming. Upozorňují, že kapři, „inteligentní a citlivá zvířata“, při procesu od výlovu k prodeji zažívají silný stres, bolest a utrpení. „Seznamte se s vánočním kaprem Karlem. Poví vám příběh svého života,“ připojují zástupci organizace na sociálních sítích důvody, proč byste měli na Štědrý den raději sáhnout po rybě z chlaďáku. O zákaz prodeje živých ryb chtějí požádat prostřednictvím petice Parlament.

Konec tradičních vánočních kaprů? Pomozte rybám! prosí aktivisté Čechy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stánek s prodejem kaprů vedle aktivistů

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí
Aktivisté upozorňují, že prodej živých ryb je z hlediska životní pohody zvířat problematický. Jedním z důvodů jmenují přechovávání ryb v nevhodných podmínkách, těmi má být malý prostor v obchodech či ve stáncích. „Dochází k tomu, že zvířata jsou na sebe natěsnána, nemohou projevovat své přirozené chování a kvalita vody v těchto nádržích bývá špatná. To vše jim způsobuje strach a stres,“ varují aktivisté zájemce o čerstvou štědrovečerní večeři.

Strach u kaprů ovšem způsobuje i „častá a nadbytečná manipulace (při výlovu, sádkování, přemísťování do transportního kontejneru, kádě/nádrže) a transport“. „Při překládce jsou ryby většinou ‚přesypávány‘, přičemž mohou padat až z metrové výšky. Mohou se uhodit jedna o druhou, o vodu či o stěnu nádrže, což jim způsobuje bolest. Pokud má voda v nádržích různou teplotu, dochází k teplotnímu šoku, což může vést až k úhynu zvířete (kapr například přestane trávit nestrávenou potravu). Dalším stresovým faktorem je náhlá změna intenzity světla (například ze tmy v transportním voze na denní světlo),“ píše se dále v textu petice, která má cílit na zákonodárce, aby zakázali prodej živých ryb v obchodech či na stáncích.

Dle autorů petice není pro uvedené utrpení zvířat ospravedlnitelný důvod, neboť „ryby mohou být usmrceny bez nadbytečného transportu, přechovávání, či manipulace v místě výlovu či na nejbližších jatkách a prodávány v obchodech již zpracované“.

Závěrem upozorňují, že nejnovější vědecké poznatky prý prokázaly, že „ryby jsou inteligentní a citlivá zvířata, která jsou schopná vnímat fyzickou bolest i psychické utrpení podobně jako savci a ptáci“. „Je třeba, aby naše legislativa na tento vývoj v oblasti vědeckého poznání reagovala a aby ryby lépe chránila. Je proto nezbytné upravit naši legislativu tak, aby byl prodej živých ryb v obchodech a na stáncích zakázán a ukončilo se jejich zbytečné utrpení,“ dodává organizace.

Nakolik jsou kapři stresovaní tímto způsobem prodeje, se aktivisté snaží upozornit skrze svoji kampaň i na sociálních sítích; na nich vám své utrpení ukáže kapr Karel:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…