Strach u kaprů ovšem způsobuje i „častá a nadbytečná manipulace (při výlovu, sádkování, přemísťování do transportního kontejneru, kádě/nádrže) a transport“. „Při překládce jsou ryby většinou ‚přesypávány‘, přičemž mohou padat až z metrové výšky. Mohou se uhodit jedna o druhou, o vodu či o stěnu nádrže, což jim způsobuje bolest. Pokud má voda v nádržích různou teplotu, dochází k teplotnímu šoku, což může vést až k úhynu zvířete (kapr například přestane trávit nestrávenou potravu). Dalším stresovým faktorem je náhlá změna intenzity světla (například ze tmy v transportním voze na denní světlo),“ píše se dále v textu petice, která má cílit na zákonodárce, aby zakázali prodej živých ryb v obchodech či na stáncích.
Dle autorů petice není pro uvedené utrpení zvířat ospravedlnitelný důvod, neboť „ryby mohou být usmrceny bez nadbytečného transportu, přechovávání, či manipulace v místě výlovu či na nejbližších jatkách a prodávány v obchodech již zpracované“.
Závěrem upozorňují, že nejnovější vědecké poznatky prý prokázaly, že „ryby jsou inteligentní a citlivá zvířata, která jsou schopná vnímat fyzickou bolest i psychické utrpení podobně jako savci a ptáci“. „Je třeba, aby naše legislativa na tento vývoj v oblasti vědeckého poznání reagovala a aby ryby lépe chránila. Je proto nezbytné upravit naši legislativu tak, aby byl prodej živých ryb v obchodech a na stáncích zakázán a ukončilo se jejich zbytečné utrpení,“ dodává organizace.
Nakolik jsou kapři stresovaní tímto způsobem prodeje, se aktivisté snaží upozornit skrze svoji kampaň i na sociálních sítích; na nich vám své utrpení ukáže kapr Karel:
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: rak