Konečně. Záchrana. Zelenskyj oznámil zvrat

02.05.2022 7:08 | Ze sítí

Konečně je to tady! Prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil k národu a oznámil, že se pomyslné ledy pohnuly. A popsal, jak v praxi probíhá ruská agrese vůči Ukrajině. Prozradil, na co Rusové útočí.

Konečně. Záchrana. Zelenskyj oznámil zvrat
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

1. květen se nachýlil ke konci a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu promluvil k národu i ke světu.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

Sdělil jim, že se konečně začalo s evakuací civilistů z ocelárenského komplexu Azovstal v Mariupolu. „Konečně,“ zdůraznil Zelenskyj s tím, že Ukrajinci se snažili znovu a znovu zachránit své lidi z Mariupolu a teprve teď se to podle něj daří. „Poprvé byly na tomto území nastoleny dva dny skutečného příměří. Evakuováno již bylo více než sto civilistů – především ženy a děti,“ pokračoval Zelenskyj, který poděkoval všem, kteří se na evakuaci civilistů z Azovstalu podíleli. Poděkoval tajným službám, poděkoval OSN a poděkoval také Mezinárodnímu červenému kříži.

Zdůraznil také, že skrze humanitární koridory bylo z oblastí bojů zachráněno na 350 tisíc civilistů.

Zelenskyj pár slov věnoval i návštěvě předsedkyně dolní komory amerického Kongresu Nancy Pelosiové. Prozradil, že s touto dámou debatoval 4 hodiny o různých tématech. Americké političce poděkoval, že svou cestou do Kyjeva vyslala světu jasný signál podpory, kterou Ukrajina tolik potřebuje.

„Také jsem poděkoval za přípravu velkého balíku pomoci Ukrajině v hodnotě 33 miliard amerických dolarů,“ uvedl Zelenskyj.

Diskutovali spolu též o dalších sankcích proti Rusku, které by válečného agresora přinutily sednout k jednacímu stolu a ukončit válku.

Rozhodl se také popsat, jak vypadá taková ruská válka v praxi.

„Ruské jednotky dnes pokračovaly v úderech na území našeho státu. Cíle, které si vybírají, opět dokazují, že válka proti Ukrajině je pro ruskou armádu vyhlazovací válkou. Zaměřili se na sklady zemědělských podniků. Byl zničen sklad obilí. Ostřelován byl i sklad s hnojivy. Rusové navíc pokračovali v ostřelování obytných čtvrtí v Charkovské oblasti, Donbasu atd.,“ zaznělo od Zelenského.

Další ruské útoky prezident očekává i na jihu. Na každý takový útok prý ruské ozbrojené síly jasně odpoví.

Nakonec opět poděkoval všem obráncům Ukrajiny, kteří od roku 2014 bránili stát na Donbase a od 24. února 2022 brání před ruskou invazí celé území Ukrajiny. Sklonil se přede všemi, kteří položili život za svobodnou Ukrajinu.

Pak přišlo tradiční rozloučení.  

„Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…