Koněv: Zakročil Jan Hrušínský. Ovčáček se po..

02.09.2019 9:01

V Bruselu mají slavnou malou bronzovou sochu čůrajícího chlapečka. A v Praze máme čůrajícího hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. Ředitel Divadla na Jezerce Jan Hrušínský v žertu naznačil, že právě Ovčáček může být tím vandalem, který ničí pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na Praze 6. A přidal upravenou fotografii, kde Ovčáček na pomník čůrá.

Koněv: Zakročil Jan Hrušínský. Ovčáček se po..
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta republiky

Ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský si tropí žerty z prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Naznačil, že to on může být tím vandalem, který pošpinil pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Na sociální síti Facebook uveřejnil fotografii, na které Ovčáček na pomník čůrá.

Není bez zajímavosti, že podobně laděných vtipů koluje po sociální síti víc. Obrázek na stejné téma sdílel na sociální síti i aktivista Pavel Malina.

Anketa

Vážíte si Andreje Babiše? (Hlasování od 2.9.2019)

86%
14%
hlasovalo: 23477 lidí

V podstatně vážnějším duchu posléze doplnil, že pomník maršála Koněva nemá na Praze 6 co dělat. A vysvětlil proč.

Hrušínský napsal, že maršál přijel do Prahy až 9. května 1945, tedy den poté, co byla podepsána kapitulace. „Socha byla Dejvicím vnucena v době sovětské okupace. Je známo, že Koněv přijel se svými vojsky do osvobozené Prahy den po skončení II. světové války. O tři roky později Sovětský svaz v roce 1948 řídil tzv. únorový komunistický puč, po kterém na 41 let přestala v Československu existovat svoboda a demokracie,“ upozornil Hrušínský na sociální síti Facebook.

Jedním dechem dodal, že Koněv nechal střílet do Maďarů, kteří v roce 1956 toužili po svobodě, a v roce 1961 nesl spoluzodpovědnost za výstavbu Berlínské zdi.

Hrušínský spekuluje také o zapojení Koněva do operace Dunaj čili okupace Československa v srpnu 1968. Podle historiků byl ale Koněv od roku 1963 v důchodu a je pravděpodobné, že s přípravou okupace Československa neměl nic společného.

Hrušínský má však i tak za to, že pomník sovětského maršála nemá v Praze co dělat.

„Zkrátka hrdina SSSR, kterého z neznámých důvodů Dejvice 30 let po vyhnání sovětských okupantů z Československa a získání svobody stále ještě vystavují na svém území. (Paradox: Český maršál Radecký na Malé Straně nebo Panna Marie na Staroměstském nám. být nesmějí.) Přeji dejvickým radním odvahu k jeho trvalému odstranění a sovětskému maršálovi šťastnou cestu na smetiště dějin za svým vůdcem Stalinem, kam dávno patří,“ uzavřel ředitel divadla.

Vedení Prahy 6 v čele se starostou Ondřejem Kolářem (TOP 09) se rozhodlo pomník zakrýt plachtou. Tato plachta měla vandalům znemožnit znečišťovat pomník. Už třikrát se jí však někdo pokusil strhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…