Koněvova ulice. Na Žižkově už se na ni chystají

09.04.2022 8:24 | Ze sítí

Jednu z nejdelších ulic v Praze, Koněvovu ulici, pravděpodobně čeká přejmenování. V reakci na ruskou agresi proti sousední Ukrajině. Nově by mohla nést jméno prvního starosty Žižkova Karla Hartiga.

Koněvova ulice. Na Žižkově už se na ni chystají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahlazené stopy po soše Koněva na náměstí Interbrigády v pražských Dejvicích

V dubnu 2020 zmizela z Prahy 6 socha sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva, který měl na jedné straně lví podíl na osvobozování východní a střední Evropy od nacistů, ale na straně druhé také v roce 1956 utopil touhu Maďarů po svobodě v krvi. Právě kvůli tomu, že maršál Koněv má na triku nejen dobré skutky, se radní Prahy 6 v čele se starostou Ondřejem Kolářem (TOP 09) rozhodli odstranit pomník instalovaný v Praze v 80. letech minulého století. Socha skončila v depozitáři.

Po ruském vpádu na Ukrajinu, který ruský prezident Vladimir Putin nařídil zahájit 24. února 2022, je ve hře i přejmenování pražské Koněvovy ulice.

Jedna z nejdelších ulic v hlavním městě by mohla nést jméno prvního starosty Žižkova Karla Hartiga. Informuje o tom server TN.cz.

Jenže ne každý je ze snahy přejmenovat ulici nadšený. V ulici žije asi 7 tisíc lidí a sídlí tu několik firem. Všichni tito lidé i podnikatelé budou po případném přejmenování ulice obíhat úřady, zařizovat si nové občanky a tak podobně.

Paní Lucie, která má v ulici už více než 30 let cukrárnu, se na to vůbec netěší. „Od živnostenského úřadu počínaje, sociální, finanční a tak dále. Takže práce veliká. Pro mě určitě, už jsem poměrně vyčerpaná teď po covidové době. Není to jednoduchý, to podnikání,“ postěžovala si.

Zda bude Koněvova ulice opravdu přejmenována, by se mělo ukázat v červu tohoto roku, kdy bude o tomto kroku jednat Magistrát hlavního Prahy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…