Konference OSN na české půdě? Podle ministryně Šlechtové hotová věc. Budou se řešit i uprchlíci

15.01.2016 19:42

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová zavítala do pátečního Interview ČT24. Promluvila o novém zákoně o veřejných zakázkách, jenž se chystá. Vyčinila všem, kteří by byli rádi, aby se o státní zakázky nesměly ucházet firmy, jež by třeba jen z deseti procent vlastnili členové vlády. Hrozil by nám prý soudní střet s Evropskou komisí, který bychom mohli prohrát. Došlo ale i na téma migrace. Česko totiž bude hostit jednu konferenci OSN.

Konference OSN na české půdě? Podle ministryně Šlechtové hotová věc. Budou se řešit i uprchlíci
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

V Řecku platí obdobný návrh a už s ním narazilo. „My k tomu návrhu máme negativní stanovisko, protože podobnou úpravu mají i v Řecku a existuje k tomu už i evropský judikát. EU to zakázala,“ zdůraznila v úvodu ministryně. Řecký návrh byl zcela diskriminační a nás by prý mohl čekat soud s Evropskou komisí. „Proto s tím nemohu souhlasit a nemyslím si, že to je správné,“ konstatovala jasně.

Nízké ceny zakázek jsou problém

Následně se věnovala aspektům nového zákona. „Ceny se podsekávají, následně se dodává i nekvalitní dílo a samospráva se starostou s tím nemůže dělat téměř nic,“ posteskla si šéfka resortu. „Tento zákon dává více odpovědnosti, ale především pravomocí těm, kteří zadávají veřejnou zakázku,“ doplnila. Na novém zákoně prý navíc resort spolupracoval s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže.

Ministryně se staví kladně k návrhu zpoplatnění podnětů podaných k ÚHOS. Má jít o poplatek ve výši deset tisíc korun. „Asi se ještě můžeme bavit o výši poplatku, ale já proti tomu návrhu v podstatě nic nemám,“ konstatovala. Počítá se také s kaucí na podání, a pokud se tato podání ukážou jako neopodstatněná, kauce propadnou. Podle Šlechtové to povede k tomu, že bude kultivováno celé prostředí.  

„Tento nový zákon o veřejných zakázkách, já mu věřím, i když už počítáme s nějakou novelizací. Připravili jsme ho během devíti měsíců, ale museli jsme to udělat, protože nemůžu zatajovat to, co nám hrozí, Neříkám, že se to stane, ale stát se to může. Může nám být pozastaveno proplácení dotací.“

S evropskými dotacemi se nám daří

„Velmi ráda bych poděkovala všem zaměstnancům za práci s příjemci dotací, protože se nám nevyčerpané dotace podařilo srazit pod deset miliard,“ pochvalovala si. Brusel nás za to prý velmi chválí. Apelovala na všechny politiky, aby evropské dotace nepoužívali jako nástroj v politickém boji. Dotace by podle ministryně měly stát mimo tento boj, protože zvelebují Česko jako celek a každá ztracená miliarda je špatně. „V tomto plně souhlasím s panem prezidentem Zemanem,“ vyjádřila se Šlechtová.

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřila také ke skutečnosti, že se o dotace pro firmy šéfa ANO Andreje Babiše zajímá evropský úřad OLAF na základě anonymního podání. Kvůli anonymnímu podání se o Babišovo Čapí hnízdo zajímá i česká policie.

Místo těchto věcí jsme se prý měli o evropských fondech dočíst, že jsme za ně postavili na 300 kilometrů dálnic a vytvořili jsme desítky tisíc pracovních míst. Tak to alespoň vidí ministryně. „My o tom informujeme.“

Konference OSN na české půdě

Nakonec došlo i na oznámení důležité události. „Česká republika vyhrála u OSN, abychom my byli ti, kdo konferenci o udržitelném rozvoji měst bude pořádat,“ prozradila dáma. „A bude se diskutovat i téma migrace?“ ptala se moderátorka. „Ano, migrace bude jedním z probíraných témat, protože ovlivňuje i bydlení ve městech, ale budeme řešit především otázku integrace,“ prozradila ministryně.  

V České republice bychom podle šéfky resortu měli bránit vzniku ghett skrze spolupráci měst a okolních obcí. Touto problematikou se také zabývá ministerstvo pro místní rozvoj a chystá novou koncepci. Její detaily ale zatím ministryně nechtěla prozrazovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …