Kongresové volby v USA pro Obamu znamenají pravděpodobně oslabení

04.11.2014 6:50

Občané Spojených států dnes budou volit své zástupce do Kongresu i regionálních a místních orgánů. Demokratům prezidenta Baracka Obamy hrozí podle posledních průzkumů ztráta dosavadní většiny v Senátu. Kromě toho je pravděpodobné, že si opoziční republikáni udrží svou značnou převahu ve Sněmovně reprezentantů. Kongres by se tak mohl poprvé po osmi letech ocitnout plně v rukou Republikánské strany.

Kongresové volby v USA pro Obamu znamenají pravděpodobně oslabení
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

V dnešních volbách má být v Senátu nově rozděleno 36 ze 100 křesel, ve Sněmovně reprezentantů je ve hře všech 435 mandátů.

Demokraté mají nyní v Senátu 53 svých zákonodárců. Kromě toho s nimi většinou hlasují i dva nezávislí senátoři. V nynějších volbách však republikáni podle analytiků i průzkumů pravděpodobně získají nejméně šest křesel nutných pro získání většiny v Senátu.

Obama je nepopulární

Pokud se tak skutečně stane, nebude již Obama moci bez souhlasu konzervativců určovat, kdo bude zastávat vysoké posty v jeho administrativě. Za očekávaným špatným výsledkem demokratů z velké části stojí Obamova nepopularita.

Kromě toho si Američané během velkého volebního úterý zvolí ve 46 státech nové regionální zákonodárné sbory a ve 36 státech a třech teritoriích vyberou nové guvernéry, mimo jiné i v Kalifornii, na Floridě a v New Yorku. V metropoli Washingtonu a dalších 172 městech budou zvoleni také noví starostové.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…