Kontroverzní smlouva za půl miliardy? Na Kremlíka vypadl údajný kostlivec ze skříně

15.04.2019 18:52

Vladimír Kremlík, právník navrhovaný Andrejem Babišem na post ministra dopravy, čelí první aféře. V roce 2007 se jako šéf právního úseku ministerstva dopravy podílel na podezřelé zakázce se čtyřmi advokátními kancelářemi za půl miliardy korun.

Kontroverzní smlouva za půl miliardy? Na Kremlíka vypadl údajný kostlivec ze skříně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva dopravy

V čele ministerstva dopravy byl tehdy Aleš Řebíček z ODS. Kontroverzní smlouva se týkala právních služeb advokátních kanceláří Weil, Gotshal & Manges, Jansta, Kostka & spol. a Kříž a Bělina a Daniel Volopich. Těm bylo za jejich služby vyplaceno více jak půl miliardy korun.

Podobné úkony by ale zvládli i právníci ministerstva dopravy. Nejvyšší kontrolní úřad označil smlouvu jako nevýhodnou pro stát a shledal v ní několik dalších pochybení.

Zarážející je také fakt, že Kremlík rok po podpisu smlouvy z ministerstva odešel právě do jedné ze čtyř zapojených advokátních kanceláří, konkrétně do firmy Daniela Volpicha.

„Pokud jde o útoky vůči mé osobě, pan prezident mi na to řekl: Na to si, nový budoucí ministře, budete muset zvykat,“ odmítá jakékoliv pochybení Kremlík poté, co v Lánech absolvoval schůzku s prezidentem Zemanem.

„Soutěž byla zcela transparentní a proces uzavření smlouvy také. Předmětem kritiky jsou naopak prováděcí smlouvy, na jejichž uzavření jsem se nepodílel, neboť jsem byl z ministerstva dopravy ministrem Řebíčkem vyhozen,” doplnil Kremlík na dotazy serveru Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…