Konzervativci: zvyšování daní musí být zcela výjimečný krok

28.02.2012 14:14

Konzervativní strana si je podle materiálu, který zaslala ParlamentnímListům.cz, vědoma, že v důsledku existence nezdanitelného základu ani nyní v naší zemi není rovná sazba daně – což bychom samozřejmě považovali za optimální, uvádí partaj.

Konzervativci: zvyšování daní musí být zcela výjimečný krok
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr Kalousek zavítal do Otázek Václava Moravce

"Zcela však odmítáme zavedení dalšího daňového pásma, které může být jen demotivujícím prvkem celého systému. Má-li ministerstvo financí představu, jakou částku do státního rozpočtu má toto opatření přinést (a tuto představu by mít mělo), lze jistě dosáhnout téhož efektu – a s podstatně vyšší jistotou – zvýšením sazby daně z příjmu v kombinaci se zvýšením nezdanitelného základu (coby kompenzace pro sociálně nejslabší – namísto penalizace nejbohatších). Předestřený alternativní postup je však pouze menším ze dvou zel," tvrdí konzervativci.

Reagují tak na pondělní prohlášení ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který na brífinku oznámil možný záměr na zvýšení daňových pásem. Proti těmto slovům se ostře ohradili zejména zástupci Věcí veřejných. "Pro nás je to nepřijatelné," řekl pro ParlamentníListy.cz předseda klubu VV Vít Bárta.

Konzervativní strana dále považuje jakékoli zvyšování existujících daní za krok, který musí být za všech okolností vnímán jako velmi výjimečný.

"Tak výjimečný, že takový postup může být ospravedlněn pouze závažnými okolnostmi, např. rozsáhlou přírodní katastrofou či vážným ohrožením bezpečnosti země. Žádná z podobných eventualit aktuálně naštěstí nenastává, proto jsme jednoznačně proti současně plánovanému zvyšování daní," uvádí materiál, jenž má naše redakce k dispozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…