Konzilium vydalo prohlášení: Zeman vyžaduje nemocniční péči, záleží i na něm

05.11.2021 13:56

„Prezidentův stav nadále vyžaduje nemocniční péči a v tuto chvíli mu neumožňuje plně vykonávat pracovní povinnosti.“ Profesor Tomáš Zima promluvil o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana.

Konzilium vydalo prohlášení: Zeman vyžaduje nemocniční péči, záleží i na něm
Foto: Screen ČT24
Popisek: Profesor Tomáš Zima před ÚVN

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí
Poté, co prezident Miloš Zeman po mnoha týdnech poskytl rozhovor novinářům, konkrétně Frekvenci 1, na veřejnosti promluvil také končící rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, jeden ze členů lékařského konzilia, které mělo zhodnotit zdravotní stav prezidenta. Spolu se Zimou promluvil také ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral, který prozradil, proč bylo víceoborové konzilium ustaveno.  

„Abychom se utvrdili v tom, že pečujeme o pana prezidenta tak, jak vyžadují lékařské předpisy a abychom se shodli na tom, jaká doporučení dát a jaká je prognóza zdravotního stavu pana prezidenta. Proto mi dovolte, abych dal slovo Tomáši Zimovi, který je vedoucí tohoto konzilia,“ pravil Zavoral před kamerami ČT.

Zima zkonstatoval, že prezident byl přijat do ÚVN „pro závažnou dekompenzaci chronického onemocnění". Konstatoval také, že se členové konzilia seznámili s prezidentovou zdravotnickou dokumentací a prezidenta osobně vyšetřili. Stalo se tak ve dnech 26. října až 1. listopadu. „Profesor Zavoral navrhl, aby se konzilium stalo stálým a scházelo se pravidelně,“ uvedl Zima.

Ale to nebylo vše.

„Pacientovi je poskytována špičková lékařská ošetřovatelská péče. Všichni lékaři konzilia souhlasili se stanovenými diagnózami, všichni členové konzilia souhlasili se stanovenými terapeutickými postupy a ošetřujícím lékařům adresovali dílčí terapeutická doporučení,“ pokračoval Zima. „Prezidentův stav nadále vyžaduje nemocniční péči a v tuto chvíli mu neumožňuje plně vykonávat pracovní povinnosti,“ dodal ještě.

Prognóza dalšího vývoje je podle Zimy nejistá. Bude záležet i na tom, jak bude prezident plnit doporučení lékařů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…