Koronavirus: Pirátský místopředseda europarlamentu Kolaja čeká na výsledky testů

14.03.2020 13:50

Místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Marcel Kolaja (Piráti) je v karanténě v Brně a čeká na výsledky testů na koronavirus. Ve čtvrtek dopoledne přiletěl do Prahy z Bruselu, večer začal mít zdravotní potíže, řekl Kolaja ČTK.

Koronavirus: Pirátský místopředseda europarlamentu Kolaja čeká na výsledky testů
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

„Přiletěl jsem v 11:00 z Bruselu, odjel jsem do Brna. Večer jsem začal mít kašel a stoupla mi teplota. Proto jsem požádal o otestování, pracovník Krajské hygienické stanice rozhodl, že mě přijede někdo otestovat domů,“ uvedl Kolaja. Odběr podstoupil v pátek odpoledne, na výsledky zatím čeká.

O svých zdravotních problémech kromě hygieniků informoval i své kolegy. „V tomto to máme zjednodušené, protože spolu komunikujeme prostřednictvím chatu, kde jsou připojeni všichni členové a pracovníci delegace evropských Pirátů,“ uvedl Kolaja s tím, že rodinu nemá a izolaci od ní tedy řešit nemusí.

Kdy výsledky testů dostane, netuší. „Bylo mi řečeno, že pokud se mi do pondělka nebo úterka s výsledky neozvou, mám jim volat,“ podotkl s tím, že se doma léčí běžnými prostředky a jeho stav se nezhoršuje.

Pracovní povinnosti na příští týden řešit nemusí, protože Evropský parlament kvůli šíření koronaviru vyhlásil takzvaný „bílý týden“, kdy zrušil všechna zasedání a jednání. „Máme pouze na středu domluvenou virtuální schůzku koordinátorů pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele,“ řekl Kolaja.

Belgie je jednou z patnácti zemí, které česká vláda označila za rizikové, platí do nich zákaz cestování a jejich občané nesmějí cestovat do České republiky. Omezení se nevztahuje na cizince s dlouhodobým pobytem v Česku a na ty, jejichž příjezd by byl v zájmu České republiky.

V Česku už je 150 pacientů, u nichž testy potvrdily onemocnění COVID-19. Alespoň jeden je v každém kraji, nejvíce nemocných má Praha, Středočeský kraj a Ústecký kraj. Kvůli ochraně zdraví a zpomalení šíření nemoci vyhlásila ve čtvrtek vláda na 30 dnů nouzový stav na celém území České republiky. O půlnoci se uzavřely hranice s Rakouskem a Německem. Ráno zůstaly zavřené obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerií a také třeba krmiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …