Koronavirus v Itálii: Zavřené školy, lidé na pohotovosti

21.02.2020 22:06

Novinářka Monika Pilloni se rozepsala pro ParlamentníListy.cz o koronaviru a situaci v Itálii. V následujících řádcích ilustruje případy, které Apeninský poloostrov sužují.

Koronavirus v Itálii: Zavřené školy, lidé na pohotovosti
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Pilloni informuje o tom, že v Lombardii je celkem 14 případů lidí nakažených koronavirem, 2 jsou v Padově, stovky osob jsou pak v izolaci. Jsou uzavřené školy i veřejné podniky.

První pacient, jak popisuje Pilloni, nebyl sice v Číně, ale měl kontakty s kolegou z Firenzuola d'Arda, který se vrátil z asijské země, ale byl v testu negativní. Pět dalších lidí je infikovaných, včetně jeho manželky a přítele, 250 osob je v izolaci. „Ve městě Codogno, Casalpusterlengo a Castiglione d'Adda jsou uzavřeny školy, bary a veřejná místa. Praktický lékař infikovaného má zápal plic a je v nemocnici v Miláně,“ popisuje Pilloni.

V Itálii je dle jejích slov nejméně šest dalších případů (všichni lidé ve věku okolo 40 let), všichni infikovaní jsou v Lombardii. „A tentokrát nejde o ‚importované‘ případy. První diagnóza v chronologickém pořadí se týká 38letého Itala z Castiglione d'Adda (Lodi), dosud nepřemístěného do  nemocnice Sacco v Miláně, jenž je hospitalizovaný na jednotce intenzivní péče v Codogno (Lodi). Jeho stav je definován jako ‚velmi závažný‘, a proto ještě nebyl převezen, i když ve srovnání s včerejškem došlo k ‚mírnému zlepšení‘. Muž nebyl v Číně, ale měl více kontaktů s kolegou z Firenzuola d'Arda (Piacenza), který se z asijské země vrátil 21. ledna,“ uvádí Pilloni. Kvůli němu pak bylo kontrolováno dalších několik set lidí. 

„V současné době je v Lombardii infikováno celkem 14 osob. Jednou z nich je  manželka prvního infikovaného, která je v 8. měsíci těhotenství (vyučuje ve škole, ale nyní je na mateřské dovolené; žena je v dobrém zdravotním stavu). Další osobou je blízký známý 38letého, který s ním sportuje a který spontánně přišel na pohotovost v Codogno s pneumonií. Dále se nakazilo všech pět lékařů, kteří vyšetřovali pacienta ‚číslo jedna‘. Další infikovaní jsou 3 pacienti, kteří se nacházeli na pohotovosti, a 3 zákazníci baru Codogno,“ řekla. 

„Vyšší  zdravotní ústav potvrzuje, že poprvé došlo v Itálii k ‚lokálnímu přenosu nového koronaviru‘. Ohnisko ‚podobné tomu, které již bylo v Německu‘. Pak je zde symptomatická pacientka, izolovaná ve městě Piacenza, kolegyně pacienta z Lodi. Výsledek se očekává. Mezitím  hráče týmu Picchio Somaglia  (kde hrál 38letý nakažený z Lodi)  místní zdravotnické zařízení (Crema) vyzvalo, aby až do 29. února nevycházeli z domova,“ dodala. 

Obec Piacenza pak dle jejích slov nařídila předběžné uzavření všech škol, všech tříd v obci. „Také zruší všechny veřejné aktivity. Mezitím by podle toho, co uvádí místní tisk, byla identifikována oblast, ve které budou lidé izolováni; Byly to budovy San Polo, sloužící vojenskému letišti v San Damiano, které pojmou asi 130 lidí,“ uvedla. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …