Korunky se hrnou. A Milion chvilek z milionu vzal 50 tisíc. Tút, tút bude

08.02.2021 7:26

Blíží se masopust, ovšem ani tento svátek nebude kvůli vládním opatřením dvakrát veselý. Masopustní průvod, lépe řečeno průjezd však plánuje spolek Milion chvilek pro demokracii. Na více než 150 vozech chce připomenout kauzu Bečva, střet zájmů, Radu ČT, zakázku na dostavbu Dukovan a taky nezvládnutou koronavirovou krizi. A láká své příznivce na balónek a samolepky. Za akci dal celkem 50 000 Kč.

Korunky se hrnou. A Milion chvilek z milionu vzal 50 tisíc. Tút, tút bude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu České televize před její budovou na kavčích horách. Pořadatel Milion chvilek ji pojal jako demonstraci v autech

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Jízda se má uskutečnit 13. února, tedy v sobotu. Milion chvilek vyčítá vládě chaos, bezohledné a šokující výroky a také aroganci. „Jen těžko jsme hledali způsob, jak v pár větách shrnout všechny problémy a nekompetentnost a papalášství současné vlády. Ty kvůli neschopnosti při zvládání epidemie koronaviru čím dál více vylézají na povrch,“ tvrdí aktivisté. Uvádějí, že právě kvůli dodržování opatření se pojede v autech.

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

„Některá vyjádření státníků jsou tak šokující a bezohledná, že nám na hlavě vstávají vlasy hrůzou. Často nám k zachování zdravého rozumu zbývá jen ironický smích a naděje v lepší budoucnost. A to přesně vyjadřuje období masopustu, čas sarkastického pohledu na stávající pořádky a mocnáře všech podob, který uzavírá jedno období a otevírá výhled k novému,“ říkají.

A zvou své příznivce na masopustní pouť: „V sobotu 13. února nazdobte svůj vůz podle kauzy, která vás v současnosti nejvíce pálí, projeďte svým městem a přidejte se do masopustního průjezdu Prahou!“ Kolona má dle plánu vyrazit ze strahovského parkoviště. Sám Milion chvilek se hodlá soustředit na kauzu Bečva (ve které ovšem od soudního znalce zaznělo, že chemička DEZA není mezi podezřelými – pozn. red.), dále údajný střet zájmů premiéra, také na Radu ČT a téma veřejnoprávních médií, stále diskutovanou otázku dostavby Dukovan a „nezvládnutou koronavirovou krizi, sliby místo činů a ignoraci potřebných“.

Spolek pak láká protestující, aby jim usnadnil jejich činnost a aby se přítomní do průvodu registrovali, i když to není nutné. „Prvních 200 registrovaných posádek od nás dostane startovací masopustní balíček. Najdete v něm heliem plněné balonky s motivy vládních kauz a přilnavé fólie na auto,“ slibuje a připomíná, že již za 8 měsíců jsou volby. A prosí, aby příznivci zprávu o akci šířili, případně aby darovali přes portál darujme.cz. Na akci se zatím přihlásilo 209 lidí.

Podle posledních zpráv se na akci už přihlásilo 150 vozů, dle Milionu chvilek bude kolona kilometr dlouhá a budou v ní „stovky klaksonů“. „Věříme, že tahle přehlídka problémů politikům nastaví zrcadlo a otevře oči,“ říkají.

„Vláda na jaře slíbila masivní pomoc podnikatelům, zavřeným obchodům a restauracím. Andrej Babiš se v médiích chvástal číslem přesahujícím bilion korun. Sliby vs. realita? Podle materiálů samotné vlády dosáhla reálná pomoc jen zlomku toho, co bylo naslibováno,“ kritizovali chvilkaři v neděli a opět zvali na průjezd.

Dle transparentního účtu Milionu chvilek na tuto akci spolek uvolnil 50 tisíc korun na materiál na výzdobu vozů. V současné době má Milion chvilek na tomto účtu 1 568 912 Kč a dary stále přibývají.

Demonstrování v autech si Milion chvilek zřejmě vybral jako svou oblíbenou metodu. Není to totiž poprvé, co k němu dojde. Do aut příznivci nasedli už minulý rok, když protestovali proti způsobu odvolání dozorčí komise Rady ČT. Tehdy před shromážděnými hovořil předseda spolku Benjamin Roll a senátoři Marek Hilšer a David Smoljak. Na současné akci se ovšem zatím žádné řečnění neplánuje.


 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…