Korupce kolem Klausovy amnestie? Prezidentův syn mluvil o hovadině, a Ladislav Jakl to přibrousil ještě víc

28.03.2015 14:35

Lidé z okolí exprezidenta Václava Klause o tom, že by prezidentskou amnestii z roku 2013 mohla provázet korupce, buď mlčí, nebo celou věc zlehčují. Uvádí to server Lidovky.cz, který osoby blízké bývalé hlavě státu, ale i Klause samotného, oslovil.

Korupce kolem Klausovy amnestie? Prezidentův syn mluvil o hovadině, a Ladislav Jakl to přibrousil ještě víc
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Václav Klaus na Akci D.O.S.T.

Nedávná smrt lobbisty Petera Kovarčíka totiž oživila mimo jiné také vážné obvinění v kauze Klausovy amnestie. Totiž, že za kritizovanou amnestii někdo údajně mohl inkasovat stovky milionů.

Klausův syn: Jsou to hovadiny

„Nechci se k takovým hovadinám vyjadřovat,“ řekl Klausův syn Václav. Bývalý kancléř prezidenta Klause Jiří Weigl pouze uvedl: „Jsem v zahraničí. Nic o tom nevím.“

Klausova amnestie vyhlášená na Nový rok 2013 vyvolala značně negativní ohlas především kvůli tomu, že omilostnila řadu lidí, obžalovaných či vyšetřovaných ze závažné hospodářské kriminality. V posledních dnech rozruch kolem amnestie rozvířil deník Právo, který upozornil na to, že ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka v dopise švýcarským úřadům napsal: „Podle neověřené informace by suma 25 milionů EUR (600 milionů korun) mohla pocházet z úplatků souvisejících s amnestií vyhlášenou bývalým prezidentem České republiky, Václavem Klausem. “ Soukenka tak komentoval existenci švýcarského účtu, k němuž má přístup mrtvý Kovarčík. Vážnost nového zjištění dokládá také žádost švýcarské generální prokuratury, která před třemi týdny požádala o právní pomoc české úřady.

Podle Jakla Soukenka pracuje s neověřenými informacemi

Soukenkovo tvrzení ostře odmítl Klausův tajemník Ladislav Jakl a zdůraznil, že pracuje s neověřenými informacemi. Soukenku zároveň vyzval, ať raději promluví o svých donátorech. „Měl by říct třeba to, jestli si do Špindlerova Mlýna šel zalyžovat na pozvání pana Luďka Sekyry, Karla Janečka a na vlek použil permanentku Karla Janouška,“ snažil se zlehčit situaci Jakl.

Proti spojení korupce s amnestií se ostře ohradil i exprezident Václav Klaus. „Zcela vylučuji, že v souvislosti s prezidentskou amnestií mohlo dojít k jakýmkoli projevům korupce,“ řekla bývalá hlava státu. Kovarčík podle Klause o amnestii nevěděl, a to až do projevu 1. ledna 2013.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…