Kosovský právník obviňuje Evropskou unii za nepravdy týkající se obchodování s lidskými orgány

15.03.2021 20:06

Kosovský právník Tom Gashi se rozhodl bojovat s rozhodnutím EU, konkrétně Rady Evropy, za její zprávu o vraždách a obchodování s lidskými orgány, což se mělo odehrát v režii Kosovské osvobozenecké armády na teritoriu Albánie ve vesnici Gur nedaleko albánského města Burel v domě zvaném „žlutý dům“.

Kosovský právník obviňuje Evropskou unii za nepravdy týkající se obchodování s lidskými orgány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Albánské velvyslanectví

Právník hodlá žalovat Dicka Martyho, Carlu del Ponteovou a José Pabla Baraybara za to, že poškodili na pověsti albánskou rodinu Mersina Katuchiho a také celý stát Albánii. Trestní oznámení se opírá o tvrzení, ve kterém uvedl: „Přestože v rodinném domě Katuchiho nebyly nalezeny žádné důkazy o obchodování s lidskými orgány, Dick Marty podvedl a uvedl v omyl Radu Evropy tvrzením, že během války a po ní členové Kosovské osvobozenecké armády údajně zadržovali v domovech stovky civilistů, Albánců, Srbů a Romů. Měli je mučit, zabíjet a jejich těla využít k mezinárodnímu obchodování.“ 
 

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí
Podle kosovského právníka se Dick Marty s forenzním expertem Baraybarem tajně a bez povolení dostali do domu Katuchiho. Dále uvádí, že je možné, že albánské úřady o tom všem ví a uchovávají v tajnosti, neboť tehdy policie a bývalý člen albánského parlamentu umožnili Marytimu nezákonnou prohlídku domu. Majitel domu Katuchi vypověděl, že vyšetřovatelé jej deset hodin zadržovali bez předložení jakéhokoli povolení. 
 
„Ptali se mě na skvrny od krve, řekl jsem jim, že je to od porodu dětí a že jsme také řezali maso,“ uvedl svému právníkovi Katuchi a dodal, že když mělo dojít k exhumaci na hřbitově v Burelu, tak se místní vzbouřili. Majitel „žlutého domu“ rovněž tvrdí, že u sebe nikdy neviděl příslušníky Kosovské osvobozenecké armády. Za prohlídku domu a falešné obvinění se mu neomluvil ani albánský stát ani Dick Marty.
 
Soudkyně Carla del Ponteová, hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii, ve své knize „Lov - Já a váleční zločinci“ popsala svoji práci u soudu v Haagu a sepsala informace o zločinech Kosovské osvobozenecké armády. Její zpráva se stala podkladem zprávy Dicka Martyho pro Radu Evropy o zločinech Kosovské osvobozenecké armády v roce 2010. Tato zpráva byla v roce 2014 potvrzena americkým soudcem Clintem Williamsonem, na jehož základě vznikl Zvláštní soud. Nyní jsou u tohoto tribunálu vyšetřováni bývalí vysocí představitelé Kosovské osvobozenecké armády Hashim Taci, Kadri Veselji, Jakup Krasnići a Redžep Seljimi.

Článek vznikl s přispěním Mirko Raduševiće

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …