Kostlán o Trumpovi: Takovou nadvládu lži a arogance přeci známe, Zeman a Babiš ji používají takřka denně. Teď to bude celosvětově

24.01.2017 11:35

Nově zvolený prezident USA propásl příležitost, namísto konkrétního popisu řešení problémů se v inauguračním projevu oháněl populistickými výkřiky, ač nemusel – už má svoje jisté, píše na svém blogu na serveru Aktuálně.cz publicista František Kostlán.

Kostlán o Trumpovi: Takovou nadvládu lži a arogance přeci známe, Zeman a Babiš ji používají takřka denně. Teď to bude celosvětově
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Kostlán

Novináři, odborníci a politici neustále spekulovali, jaká že bude Trumpova skutečná politika, nakolik se dokáže odklonit od předvolebních blábolů nebo kočírovat vlastní přebujelé ego. Dnes je jasno: nedokáže ani jedno z toho. A podle toho bude i vypadat náš svět, uvádí Kostlán.

Celý text je ZDE

Celá tahle americká tragikomedie zkrátka spočívá v tom, že osobnost jejího hlavního aktéra je namíchána z koktejlu neznalosti věcí a dění, jak je u populistů zvykem, a přebujelého ega, které jeho nositeli málokdy dovolí respektovat realitu, pokračuje Kostlán.

Trump horlí, že se moc konečně vrátila do rukou amerického lidu – a mnoho Američanů, dojatých patosem okamžiku, mu tleská. „Trumpa nám seslal sám Bůh,“ pravila na televizní kameru paní středního věku v náboženském vytržení. Realita je ale podle Kostlána jiná: Vláda složená z amerických oligarchů, finančníků a vojenských jestřábů, z nichž téměř každý má doma či ve světě nějaký politický, obchodní či jiný osobní zájem. Takoví Babišové, nafouklí do nebeských rozměrů, podotýká Kostlán.

Například na post ministra zahraničí Trump nominoval šéfa ropné firmy ExxonMobil Rexe Tillersona, kterého kritizuje řada amerických politiků včetně některých republikánů kvůli jeho vazbám na Rusko. Tillerson je odpůrcem sankcí, které Spojené státy uvalily na Rusko kvůli anexi Krymu. Před několika lety se dočkal vyznamenání od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Bankéř Steve Mnuchin se má stát ministrem financí, přitom patří k lidem, kteří byli u bankovních problémů poslední doby, jež způsobily světovou finanční krizi. Trump přitom během předvolební kampaně kritizoval vliv velkých bank. Ministr práce Andy Puzder vede firmu CKE Restaurants, která provozuje několik řetězců rychlého občerstvení. Michael Flynn, poradce pro otázky národní bezpečnosti (bývalý šéf vojenské rozvědky DIA), je zastáncem bližších vztahů s Moskvou. Je v častém kontaktu s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Dříve označil islám za rakovinu (nikoli tedy islamisty a jejich terorismus, ale náboženství jako takové), píše dále Kostlán.

Všímá si i toho, že mluvčí Bílého domu Sean Spicer nezačal svou misi šťastně. Nejspíše na Trumpovo přání prohlásil, že účast na inauguraci byla vůbec nejvyšší jak na místě, tak i u obrazovek. Ze srovnávacích fotografií velkých médií je přitom jasné, že na Obamovu inauguraci přišlo lidí mnohem víc. Mluvčí také tvrdil, že washingtonské metro v den inaugurace zaznamenalo více cestujících než při inauguraci Obamově v roce 2013, přičemž objektivní údaje jsou 728 tisíc pasažérů v roce 2013 a 570 557 letos, uvedla agentura AP.

Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová mluvčího hájila. Spicer podle ní nelhal, nýbrž poskytl „alternativní fakta“. A v tom je podle Kostlána ta největší potíž.

Trumpův svět jsou „alternativní fakta“. O realitě toho moc neví a nezajímá ho, protože žije ve vlastním světě, v němž „přináší lidu dobro“. A ve jménu toho světa „přizpůsobuje realitu“ vlastním představám, jak by se eufemisticky dalo označit lhaní. „Alternativní fakta nejsou fakta, to je lež,“ reagoval na Conwayovou moderátor Chuck Todd v pořadu NBC News Meet the Press.

„Takovou nadvládu lži a arogance přeci známe, Zeman a Babiš ji používají takřka denně. Nyní to tedy zažijeme ve světovém měřítku. Co to pro svět a pro náš život znamená?“ ptá se Kostlán závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…