Kotrouš ve vězení stráví 5,5 roku, odvolací soud mu trest zmírnil

30.01.2013 11:11

Bývalý šéf pražské městské policie Vladimír Kotrouš stráví za přijetí úplatku 5,5 roku ve vězení. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud, který Kotroušovi původní trest odnětí svobody o půl roku zmírnil. Muži také na pět let zakázal pracovat v bezpečnostních ozbrojených sborech a uložil mu pokutu 400.000 korun. Kotrouš si podle obžaloby řekl o úplatek za to, že zajistí trvání smlouvy městské policie s autoservisem Jíša. Dnešní verdikt je pravomocný, strany mohou podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Kotrouš ve vězení stráví 5,5 roku, odvolací soud mu trest zmírnil
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Cela ve věznici. Ilustrační fotografie

Pražský městský soud Kotroušovi původně uložil desetiletý, tedy nejvyšší možný zákaz činnosti u policie. Odvolací soud dnes tento zákaz zmírnil na polovinu doby. Pokud exšéf strážníků nezaplatí uloženou pokutu, prodlouží se mu pobyt za mřížemi o půl roku, tedy na šest let.

Milionový úplatek

Bývalý šéf pražské městské policie chtěl podle obžaloby po Josefu Jíšovi, jehož opravna se od roku 2005 stará o vozy městské policie, ve čtvrtletních splátkách pět procent z prostředků, které firma strážníkům za rok fakturovala. Částky požadoval za to, že zajistí trvání smlouvy mezi městskou policií a autoservisem. Podle státního zástupce tak chtěl získat nejméně 1,2 milionu korun.

Šestačtyřicetiletý Kotrouš podle spisu od Jíši převzal na dvou schůzkách nejdříve 200.000 korun a poté dalších 150.000 korun. Zbytek peněz nedostal, detektivové ho předloni v listopadu zadrželi v jeho služebním voze i s úplatkem. Muž se k přijetí 150.000 korun, s nimiž ho policie zadržela, přiznal. Přijetí peněz odůvodnil tehdejší tíživou finanční situací. Popřel ale, že by převzal i 200.000 korun, které se nikdy nenašly, i to, že po Jíšovi žádal další peníze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…