Kouda s Markvartem zůstanou ve vazbě asi do ledna

09.10.2012 14:48

Bývalý náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD) a někdejší ředitel dotačního úřadu ROP Severozápad Pavel Markvart (ODS) zůstanou ve vazbě zřejmě do začátku ledna příštího roku. Oba muži tam jsou kvůli podezření z machinací s evropskými dotacemi. Ústecký krajský soud jim dnes vazbu sice prodloužil, ale zároveň upravil vazební důvody tak, že by měli být za tři měsíce automaticky propuštěni, řekla ČTK mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková.

Kouda s Markvartem zůstanou ve vazbě asi do ledna
Foto: tan
Popisek: Ředitel dotačního úřadu Pavel Markvart

Koudu a Markvarta policie zatkla 4. září. Ze zneužití pravomocí a poškozování zájmů evropských společenství je v případu obviněno šest lidí, jimž hrozí až 12 let vězení. Kromě obou mužů, kteří jsou ve vazbě, jde i o dva Markvartovy předchůdce v čele úřadu, Petra Vráblíka a Petra Kušnierze.

Kouda s Markvartem za mřížemi zůstanou ještě tři měsíce. "Soud dnes rozhodl o prodloužení vazby. Je obava z ovlivňování svědků," řekla ČTK Jeřábková. Naopak možné pokračování v trestné činnosti už podle soudu není ve hře, protože se oba svých funkcí vzdali. Znamená to, že oba budou nejpozději na začátku příštího roku na svobodě, protože v případě možného ovlivňování svědků může vazba trvat jen tři měsíce. "Ano, je to tak," potvrdila Jeřábková.

Není příliš pravděpodobné, že by v případu Koudy padl pravomocný rozsudek ještě před koncem roku. "V nejbližší době zřejmě obžalobu ještě podávat nebudeme," řekl dnes ČTK krajský státní zástupce Jan Jakovec. V prvním ze tří případů, v nichž je zapojený Kušnierz, uběhlo od zadržení do prvního rozsudku 16 měsíců a o odvolání se zatím nerozhodlo. Za přijímání úplatku a vydírání byl napoprvé odsouzen na 7,5 roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…