Koudelka novým ústavním soudcem? Záleží na Senátu

29.02.2012 15:35

Prezident Václav Klaus přijme ve čtvrtek na Pražském hradě náměstka Justiční akademie v Kroměříži a někdejšího poslance ČSSD Zdeňka Koudelku. Hovořit s ním chce o kandidatuře na soudce Ústavního soudu.

Koudelka novým ústavním soudcem? Záleží na Senátu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Klaus jako nového ústavního soudce v prosinci navrhl předsedu Městského soudu v Praze Jana Sváčka. Senát se s ním ale na tomto jménu neshodl a před třemi týdny Sváčkovu kandidaturu odmítl. Prezident proto musí nového ústavního soudce nominovat znovu.

Koudelkovy šance na schválení kandidatury Senátem by mohlo zvýšit to, že v horní komoře mají většinu jeho někdejší straničtí kolegové z ČSSD. Jejich zástupci, které dnes oslovila ČTK, se ale k podpoře Koudelky stavěli přinejmenším rezervovaně.

Například předsedkyně senátní ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD) otevřeně řekla, že Koudelkovi hlas nedá. Důvodem je jejich "názorová nesouladnost". Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) uvedla, že případná podpora Koudelky je ještě věcí na velkou debatu.

Sociální demokracie má problém se sociálním demokratem

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) uvedl, že by s Koudelkovou nominací neměl problém. "Ale mám vnitřní pocit, že sociální demokracie má se sociálním demokratem maximální problémy," řekl s připomenutím, že o obsazení Ústavního soudu bude nyní rozhodovat právě ČSSD díky své senátní většině.

Koudelkovo jméno padlo už v lednu při vyjednávání o Sváčkově nominaci. Objevily se totiž spekulace o tom, že by ČSSD mohla zvolení Sváčka nebo případně jiného prezidentova kandidáta vyměnit za to, že v budoucnu Klaus do této funkce navrhne právě Koudelku. Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová ale v České televizi takový politický obchod odmítla a označila ho za "amorální handl". Senát nakonec Sváčkovu kandidaturu neschválil, byť poměrně těsně.

Kariéra u Vesecké

Docent ústavního práva Koudelka byl do roku 2006 místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru. Do loňského ledna působil jako náměstek nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Její nástupce Pavel Zeman ale Koudelku spolu s dalšími náměstky Vesecké odvolal. Nyní je Koudelka náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži.

Prezident a Senát se na výběru nového ústavního soudce musí shodnout. Klaus se přitom o své kandidáty s horní komorou přel už v minulosti. Nyní hledá nového soudce na místo po místopředsedkyni Ústavního soudu Elišce Wagnerové, jejíž mandát skončí v březnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…