Koukají na mě jako na exota, prý to není normální. Mládežník, který chce vstoupit do politiky, si stěžuje na reakci veřejnosti

15.08.2018 21:07

Devatenáctiletý Matěj Prokop vyhrál soutěž Středoškolák roku 2018 a Hledá se LeaDr. Během studia střední školy zvládal řadu neziskových aktivit. Rozjel například projekt, který pomáhá studentům najít uplatnění po maturitě. Svou aktivitu přičítá tomu, že se prý ve škole nudil. Sám také říká, že jej kvůli jeho názorům vrstevníci považují za exota a vnímají jej spíše negativně. V rozhovoru s Jindřichem Šídlem ve Výzvě Seznamu například promluvil o tom, jak podle něj současná generace vnímá politiku a dobu před listopadem 1989, nebo jak složité je v tak mladém věku prosazovat své názory a být vyslyšen.

Koukají na mě jako na exota, prý to není normální. Mládežník, který chce vstoupit do politiky, si stěžuje na reakci veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přesně po 264 dnech od voleb získal Andrej Babiš důvěru pro svou menšinovou vládu

Kromě zmíněných aktivit Matěj Prokop provozuje také mobilní aplikaci na doučování studentů. V Ostravě zakládá pobočku sociálního centra Pragulic, které spolupracuje s bezdomovci. Organizuje setkání pro mladé a pomáhá jim rozjet jejich aktivity. V Praze navíc bude od podzimu studovat práva a diplomacii. K tolika aktivitám se prý dostal proto, že se prý zvládal učit relativně dobře a chtěl k tomu zkrátka dělat jen něco navíc.

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

Za velkou hvězdu se Prokop díky svým vítězstvím v soutěžích Středoškolák roku a Hledá se LeaDR, nepovažuje. „Příliš se v mém životě nezměnilo, stále dělám to, co dělám,“ dodal. Uznává ale, že se mu díky těmto úspěchům vystupuje lépe na veřejnosti, jelikož má již nějaké renomé.

Během soutěže Hledá se LeaDR Prokop například v rámci jednoho z úkolů debatoval s Martou Semelovou, známou bývalou poslankyní KSČM. I když debatu považuje za strašnou, velmi si jí prý užil. „Byla to dobrá zkušenost. Nikdy jsem s ní nemuvl, byla na jednu stranu strašná, ale užil jsem si to. Nikdy předtím jsem s ní nemluvil a těšil jsem se na to, že si popovídám s někým, jako je ona,“ sdělil a upřesnil, že to byl jeho druhý rozhovor s politikem, který se proto moc nepovedl a mnozí to hodnotili negativně. „Vím ale, co si z toho můžu odnést do budoucna,“ poznamenal.

Jeho vrstevníci se na něj prý dívají pro jeho zájmy a aktivity spíše jako na exota. „Lidé se na mě spíše dívají negativně. Koukají se na mě jako na exota, že to není normální,“ postěžoval si Prokop a dodal, že se o věci jednoduše zajímá, ale snaží se zároveň své aktivity a svůj volný čas vyvažovat.

Následně poukázal na to, že je těžké být ve svém věku vyslyšen. Když prý například začínal s projektem Athenaeum a snažil se s ním v Ostravě prorazit a získat podporu, moc lidí mu vůbec nedůvěřovalo. „Je těžké, aby byl mladý člověk slyšen, neměl jsem zkušenosti, bylo mi patnáct let,“ řekl s tím, že nakonec podporu získal, ale trvalo to velmi dlouho, než lidi přesvědčil, aby mu podporu pro vznik projektu dali. „Když je člověk mladý, hůř se poslouchá a má frackovské kydy, takové jsem také měl a byl jsem moc přidrzlý, pak jsem to omezil,“ doplnil.

I když se Prokop narodil deset let po pádu komunismu, snaží se o této době naučit co nejvíce, aby jí prý porozuměl. Informace o událostech před listopadem čerpá prý hlavně z rodičů. „Čerpám z rodičů, ze školy, tam se o tom učíme snad pravdu. Pro mě to bylo období, kdy Česko upadalo a komunismus z výkladu učitelů je obecně špatná věc, která by se neměla objevovat v politice. Je špatné, když teď komunisti podporují současnou vládu,“ vyjádřil svůj názor student s tím, že chápe názory lidí, že do toho nemá co mluvit, protože je mladý člověk, který tu dobu nezažil. „Já jsem o tom ale hodně načetl, hodně jsem se učil a snažím se pochopit, proč to vzniklo,“ hájil se a zmínil, že se o tom snaží s lidmi hodně debatovat.

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

Moderátor Šídlo pak poznamenal, že silným zážitkem, který jeho generaci ovlivňuje, byl 17. listopad 1989 a začátek 90. let. Na otázku, jestli něco takového má i současná mladá generace, Prokop s nadsázkou odvětil, že nejspíše vznik Instagramu. „Takový hluboký zážitek asi ne. Na sociálních sítích jsem ale často, a to mi někdy ubírá na produktivitě,“ připustil.

Celý rozhovor ZDE.

Politika jako taková Prokopa podle jeho slov velmi zajímá. Ve své bublině spolužáků v zájmu o ní však není vůbec osamocený. „Určitě to není výjimečná věc. V poslední době se o politiku začíná zajímat čím dá více lidí,“ řekl a dodal, že důvodem je nejspíše fakt, že cítí, že politická situace tady není dobrá a chtěla by nějakou změnu. Kvůli tomu by se sám v politice jednou rád angažoval. „Časem určitě, ale ne teď, v mladém věku, kdy nejsem tak zkušený, to by mě mohla politika dost srazit na kolena. Chtěl bych do ní, až mi bude tak třicet,“ uzavřel s tím, že by mu nemusela nyní politika dát ten správný impulz do života jako něco jiného.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…