Kovaný zelený revolucionář se vrátil oknem. Saša Vondra popsal své bruselské setkání s Timmermansem

30.09.2019 20:52

Europoslanec Alexandr Vondra upozorňuje, že v Bruselu začíná grilování eurokomisařů. Má už jasno, kdo se stane nejdůležitější postavou EK – výkonný místopředseda Frans Timmermans. Ve svém facebookovém komentáři jej popisuje jako kovaného zeleného revolucionáře, s nímž se v názorech hodně liší. A nejen to, podívejte se sami.

Kovaný zelený revolucionář se vrátil oknem. Saša Vondra popsal své bruselské setkání s Timmermansem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politik Saša Vondra

Poslanec Evropského parlamentu Alexandr Vondra se na sociální síti svěřil, že jej dnes v kanceláři navštívil Frans Timmermans. Připomíná, že jde o muže, proti kterému se postavily země Visegrádu, když byl navržen na předsedu EK. „Nakonec bude prvním místopředsedou se zodpovědností za všechno, co souvisí se zelenou revolucí a bojem s klimatem. Chtělo by se říct: vyhozen oknem, vrátil se dveřmi,“ dodává europoslanec.

Podle jeho soudu bude bez diskuse nejdůležitější postavou Evropské komise. „Má výkonné pravomoci, podléhají mu komisaři pro životní prostředí, energetiku, dopravu, zdraví, obchod a další. Hlavní zápasy povedeme s ním,“ píše a dodává, že dnes si to mezi sebou už „cvičně rozdali“.

Vondra zná Franse Timmermanse již dlouho. Poprvé se prý potkali, když dělal asistenta Maxu van der Stoelovi, když byl vysokým komisařem OBSE pro národnostní menšiny. Van der Stoel byl pro Čechy podle Vondry klíčový v roce 1977. „Jako nizozemský ministr zahraničí se setkal s mluvčím Charty 77 Janem Patočkou těsně předtím, nežli tento vážený profesor po těžkém výslechu StB zemřel. Frans po Maxovi zdědil zájem o lidská práva,“ přibližuje.

V roce 2007 pak spolupracovali při jednáních o Lisabonské smlouvě. „Byl tehdy podobně zdrženlivý jako my, protože Nizozemci krátce předtím odmítli euroústavu v referendu. Společně s Brity jsme žádali vypustit ze smluv závazek o stále hlubší integraci – bohužel bez úspěchu,“ podotýká Vondra.

Když se prý před pěti lety stal Frans Timmermans poprvé místopředsedou EK, přijel do Prahy a pozval Vondru na kafe. „Chtěl vědět, kdo je Babiš. Tak jsem mu dal kritický brífink,“ píše europoslanec. Pak přišla migrační krize 2015 a Timmermans podle Vondry pochopil zdrženlivý postoj Čechů, Maďarů a Poláků jako zradu na lidských právech.

„Polákům a Maďarům to začal vracet tím, že je posílal k soudu. Dnes je z Franse kovaný zelený revolucionář. V názorech se hodně lišíme,“ podotýká na závěr s tím, že druhý muž na sdílené fotce je šéf jeho kabinetu Diederik Samsom. „Vegetarián, dlouholetý aktivista Greenpeace. Jako kdyby se Jakub Patočka (neplést s Janem Patočkou!) stal šéfem Úřadu české vlády. Bude to fakt zajímavé...,“ dodává Vondra na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…