Kovy: Podobností mezi Českem a Tibetem je spousta. Třeba upalování na protest

05.07.2021 12:14 | Komentář

Tvůrce videí na YouTube Kovy ocenil českou reakci na dění v Bělorusku. „Tam není sebemenších pochyb o tom, že je skutečně diktátor, že používá násilí proti desítkám tisíc svých spoluobčanů a občanů, kterým má sloužit,“ myslí si. Popsal i to, jak vedl rozhovor s dalajlámou. „Mně tehdy byla hrozná hanba za to, co se stalo. Pokud čínská strana něčím opovrhuje, tak je to právě slabošství a slabost, a to, že se nedokážeme postavit za nějaký svůj postoj a pohled,“ popisuje takzvané Prohlášení čtyř.

Kovy: Podobností mezi Českem a Tibetem je spousta. Třeba upalování na protest
Foto: Screen Youtube
Popisek: Youtuber Kovy byl vytříděn

Anketa

Měla by mít Česká republika na Evropské radě i nadále právo veta?

99%
0%
hlasovalo: 13838 lidí

Hostem Daniely Písařovicové byl youtuber Karel Kovář, známější pod přezdívkou Kovy. Ten se proslavil produkcí parodických videí, v poslední době se však stále více dostává k politickým tématům, kdy se proslavil například konfliktem s premiérem Andrejem Babišem či moderováním diskuse s dalajlámou. Právě tomuto rozhovoru se věnovala moderátorka, kdy následně pustila část záznamu. Dalajláma v něm mluvil o tom, že lidstvo se musí naučit žít společně vedle sebe. „V našem případě například s čínskými komunisty. Ano, hodně trpíme, ale stejnak musíme žít jeden vedle druhého,“ říkal duchovní vůdce Tibetu.

Mladý internetový tvůrce pověděl, že byl z rozhovoru lehce nespokojený, neboť se nedostal ke spoustě otázek, které plánoval probrat. „Podobností mezi Českem a Tibetem je spousta, jako jedna z těch poměrně značných mě napadá třeba sebeupalování. Sto padesát Tibeťanů, kteří už se upálili na protest proti tomu, co se tam děje a v podobné pozici byl v našich dějinách třeba Jan Palach, já jsem se právě jeho svatosti chtěl zeptat na to, co by vzkázal takovým lidem nebo jestli tomu jde předejít, jestli je to čin, který něco může změnit a do takhle hlubokých témat jsme se bohužel v tom rozhovoru nedostali,“ popsal Kovy.

Počátky jeho kariéry v YouTube bral jako zábavu. Byla to doba, kdy nejsledovanější tvůrci měli akorát tisíce odběratelů. „Ty začátky byly skutečně jenom o tom, pojďme zabít trochu času mezi základkou a střední a hrajeme Minecraft, tak to pojďme natočit a uvidíme, co se stane. Najednou se ocitnete během pár let v pozici, kdy cítíte určitou zodpovědnost za to, co říkáte těm lidem a vidíte, že máte široké publikum a najednou stojíte před tím rozhodnutím, že můžete předávat i trochu víc, případně se musíte trochu odpoutat od toho, na čem jste začala. Já jsem prošel určitým syndromem vyhoření, kdy jsem měl pocit, že se opakuji a tehdy jsem si založil nový kanál, od roku 2015, a začal jsem s úplně jiným formátem té tvorby, což pro mě bylo hodně mimo komfortní zónu, ale říkal jsem si, že to je právě ta cesta, že když po ní nebudu šlapat dál a dál, tak se zaseknu na jednom místě,“ popsal youtuber jeho přechod z humoristické tvorby na tu více vážnou.

V rozhovoru s dalajlámou se Kovy vyptával i na vzdělání. Souhlasí s tezí duchovního, že by se mělo vzdělání zaměřit více na základní lidské hodnoty, jako empatie či práce s emocemi. Vzdělání se podle Kovyho zaměřuje především na informativní stránku. „Muselo by to začít u učitelů, u nějaké větší empatie a díky bohu já cítím, že probíhá nějaká změna i tím, že to školství je velké téma, že ty platové podmínky se zlepšily a doufám, že rodiče věnují více pozornosti i po tom roce s covidem, co se ty jejich děti učí a já doufám, že do školství přijdou opravdu lidi, kteří to chtějí dělat, co jsou nadšení, a tím pádem budou třeba i empaticky vnímat kolektiv, jednotlivé žáky, budou jim schopni pomáhat,“ doufá Kovář. Prý je též třeba, aby se žáci naučili užitečné dovednosti v životě, jako je třeba schopnost se odprezentovat, prodat se či se naučit argumentovat.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Písařovicová popsala, že po schůzce dalajlámy s ministrem kultury v roce 2016 Danielem Hermanem vzniklo Prohlášení čtyř, které takovou schůzku odsoudilo. Kovy doufá, že to dalajláma nezaregistroval. „Mně tehdy byla hrozná hanba za to, co se stalo. Paradoxně, když se člověk více začte do té tematiky, tak zjistí, že pokud čínská strana něčím opovrhuje, tak je to právě slabošství a slabost, a to, že se nedokážeme postavit za nějaký svůj postoj a pohled, to bylo podle mě právě to, co se tehdy stalo. Ono to bylo ve jménu ekonomických zájmů, což je v poslední době skoro všechno, co se děje kolem tibetské tematiky, je to trochu smutný, ale v takovém světě žijeme,“ pověděl influencer. Vhodnější by tedy mělo být zachovat si rovnou páteř a stát si za svým názorem.

Jestliže Kovy zkritizoval tehdejší vedení státu, tak nyní dostalo pochvalu. Přešlo se k Bělorusku a Kovy ocenil to, jak se představitelé státu postavili k samoprohlášené běloruské prezidentce Svjatlaně Cichanouské. I s ní se tvůrce setkal a natočil krátký rozhovor. „Myslím si obzvlášť po tom, co jsem strávil tři týdny ponořený v té tematice a zjistil jsem tu minulost, která se v tom Bělorusku odehrávala, to upevňování moci, které Alexandr Lukašenko prováděl, tam není sebemenších pochyb o tom, že je skutečně diktátor, že používá násilí proti desítkám tisíc svých spoluobčanů a občanů, kterým má sloužit, posílá na ně ozbrojence, kteří je mlátí, posílá je do věznic, jsou vystaveni obrovskému tlaku, násilí, ti lidé utíkají ze země. Za jeho vlády odešlo desítky tisíc Bělorusů,“ popisuje Karel Kovář.

Být opozičním politikem v Bělorusku je prý velmi riskantní. Lukašenko měl stát za vraždami několika opozičníků z voleb v roce 1999. I nyní byli opoziční politici stíháni. „Kandidovat v Bělorusku na prezidentský post je už samo o sobě už tak odvážné gesto, že nezbývá než smeknout před tou odvahou a obzvlášť ještě v dnešní době, kdy ani v zahraničí v exilu nejsou ty opoziční postavy v bezpečí,“ narážel host na únos Prataseviče.

V kontextu blížících se voleb pověděl, že bude chtít natočit videa, které se budou zabývat tematikou vzdělání, potřebou důchodové reformy, schopností posunout Česko dál. „Uvažovat možná trochu v delších časových intervalech, než jen v tom volebním období, takže budu hledat možná naivně někoho, kdo to snad bude schopen splnit, ale zároveň pak bude otázka, jaká vznikne koalice, jestli to zůstane jenom v programu nebo jestli to budou ti politici schopni i realizovat,“ dodává host DVTV.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…