Krach. „Zelené“ investice se hroutí

19.10.2023 13:40 | Monitoring

Zelené investice se hroutí, naznačuje ekonom Lukáš Kovanda. Peníze vložené do fondů „udržitelných“ statků, které mají pomáhat v boji proti klimatické změně, nevydělávají. Krach potkal 26 takových fondů.

Krach. „Zelené“ investice se hroutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komín uhelné elektrárny , ilustrační foto

Především, v EU se hodně debatuje o zezelenání ekonomiky všech členských zemí. V zájmu záchrany planety. Investice do zelených technologií se i díky propagandě dostaly mezi ty žádanější. „Až příliš investorů se nechalo zmámit mediálně bouřlivým roztleskáváním ‚čistých technologií‘, kdekdo si chtěl kreslit obrázek sama sebe coby zeleně uvědomělého a budovat na tom základě PR,“ napsal k tomu ekonom Lukáš Kovanda na sociální síti X.

Jenže teď podle Kovandy tato investiční bublina zplaskává.

„Investice do zelených technologií a ESG ve světě spektakulárně krachují. Bublina splaskává. … Investorům dochází, že bez všech těch ‚fuj‘ věcí, jako je výroba oceli nebo těžba ropy, mědi, kobaltu, lithia či niklu, ‚čisté technologie‘ dále rozvíjet nelze. Přesměrovávají tak své peníze z ESG do ‚špinavého průmyslu‘. A ti, kdož tento trend nezachytili a nadále bláhově nechávají své peníze v ESG, těžce prodělávají. Takže třeba akcie ropné společnosti Shell se v těchto dnech vyhouply na své dějinné maximum a letos zhodnocují o více než 21 procent, zatímco Clean Energy Index se propadá o více než 30 procent,“ napsal Kovanda.

Lukáš Kovanda promlouvá

Zkratka ESG odkazuje na životní prostředí, sociální rozměr investice a korporátní správu. Firmy, které pracovaly s finančními prostředky z těchto fondů, mohly argumentovat, že jim na srdci leží udržitelnost života na planetě Zemi.

„Minimálně v letošním roce se však může zdát, že tento trend zpomaluje. Významní správci majetku, kam patří například BlackRock či State Street, se v současné době ocitají nejen pod tlakem od části amerických politiků, ale také na ně míří kritika ze strany samotných investorů,“ napsal k tématu server Seznam Zprávy, který také upozornil, že v roce 2023 bylo uzavřeno už na 26 fondů s tzv. udržitelnými investicemi. Dovolával se tady zpráv agentury Bloomberg, podle které krachy těchto fondů narůstají.

„Některým udržitelným fondům se v loňském roce vůbec nedařilo. Stojí za tím jejich investiční strategie, které loni nenaplnily očekávání, zatímco jiné fondy měly problém přilákat nové investory a navýšit aktiva pod správou,“ uvedla pro Bloomberg Alyssa Stankiewiczová, zástupkyně ředitele pro výzkum udržitelného rozvoje ve společnosti Morningstar.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za bolševika, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimir00 , 19.10.2023 14:08:16
Za bolševika řkali tehdejší opozičníci (po sametu byli ve vládě a v parlamentu), že strana a vláda vydává své sny a představy za realitu. No a za této vlády to je ještě potuplované. Své sny vydává Fiala za reralitu a ještě se s tím chlubí na veřejnosti. Kdo řekne Fialovi, že král je nahý ?

|  8 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…