Krach. „Zelené“ investice se hroutí

19.10.2023 13:40 | Monitoring

Zelené investice se hroutí, naznačuje ekonom Lukáš Kovanda. Peníze vložené do fondů „udržitelných“ statků, které mají pomáhat v boji proti klimatické změně, nevydělávají. Krach potkal 26 takových fondů.

Krach. „Zelené“ investice se hroutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komín uhelné elektrárny , ilustrační foto

Především, v EU se hodně debatuje o zezelenání ekonomiky všech členských zemí. V zájmu záchrany planety. Investice do zelených technologií se i díky propagandě dostaly mezi ty žádanější. „Až příliš investorů se nechalo zmámit mediálně bouřlivým roztleskáváním ‚čistých technologií‘, kdekdo si chtěl kreslit obrázek sama sebe coby zeleně uvědomělého a budovat na tom základě PR,“ napsal k tomu ekonom Lukáš Kovanda na sociální síti X.

Jenže teď podle Kovandy tato investiční bublina zplaskává.

„Investice do zelených technologií a ESG ve světě spektakulárně krachují. Bublina splaskává. … Investorům dochází, že bez všech těch ‚fuj‘ věcí, jako je výroba oceli nebo těžba ropy, mědi, kobaltu, lithia či niklu, ‚čisté technologie‘ dále rozvíjet nelze. Přesměrovávají tak své peníze z ESG do ‚špinavého průmyslu‘. A ti, kdož tento trend nezachytili a nadále bláhově nechávají své peníze v ESG, těžce prodělávají. Takže třeba akcie ropné společnosti Shell se v těchto dnech vyhouply na své dějinné maximum a letos zhodnocují o více než 21 procent, zatímco Clean Energy Index se propadá o více než 30 procent,“ napsal Kovanda.

Lukáš Kovanda promlouvá

Zkratka ESG odkazuje na životní prostředí, sociální rozměr investice a korporátní správu. Firmy, které pracovaly s finančními prostředky z těchto fondů, mohly argumentovat, že jim na srdci leží udržitelnost života na planetě Zemi.

„Minimálně v letošním roce se však může zdát, že tento trend zpomaluje. Významní správci majetku, kam patří například BlackRock či State Street, se v současné době ocitají nejen pod tlakem od části amerických politiků, ale také na ně míří kritika ze strany samotných investorů,“ napsal k tématu server Seznam Zprávy, který také upozornil, že v roce 2023 bylo uzavřeno už na 26 fondů s tzv. udržitelnými investicemi. Dovolával se tady zpráv agentury Bloomberg, podle které krachy těchto fondů narůstají.

„Některým udržitelným fondům se v loňském roce vůbec nedařilo. Stojí za tím jejich investiční strategie, které loni nenaplnily očekávání, zatímco jiné fondy měly problém přilákat nové investory a navýšit aktiva pod správou,“ uvedla pro Bloomberg Alyssa Stankiewiczová, zástupkyně ředitele pro výzkum udržitelného rozvoje ve společnosti Morningstar.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za bolševika, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimir00 , 19.10.2023 14:08:16
Za bolševika řkali tehdejší opozičníci (po sametu byli ve vládě a v parlamentu), že strana a vláda vydává své sny a představy za realitu. No a za této vlády to je ještě potuplované. Své sny vydává Fiala za reralitu a ještě se s tím chlubí na veřejnosti. Kdo řekne Fialovi, že král je nahý ?

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…