Krach koalice kolem Rady ČT. Už to vypěnilo. Do boje jde Milion chvilek

06.04.2022 21:11 | Ze sítí

Rada ČT zůstává nekompletní. Poslanci ve středu ani ve druhém kole tajné volby nezvolili nikoho do Rady ČT. Z vyjádření zástupců poslanců vládní většiny vyplývá, že koalice se na kandidátech, kteří měli být zvoleni, dohodla, někteří poslanci ale dohodu údajně nerespektovali. Budou tak muset být vypsány nové volby, do nichž budou oprávněné organizace předkládat nové návrhy kandidátů. Chvilkaři už volají po veřejné volbě členů do Rady ČT.

Krach koalice kolem Rady ČT. Už to vypěnilo. Do boje jde Milion chvilek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jakub Michálek

Ke zvolení bylo potřeba získat nejméně 95 poslaneckých hlasů. Nejblíže ke zvolení měl Brozda s 93 hlasy. Váňa, Czendlik a Novák získali po 92 hlasech, Šarapatka a Chmel Denčevová po 91 hlasech a MacDonagh Pajerová a Padevět po 89 hlasech. Schustera a Žádníka volilo shodně 88 poslanců.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Volby byly dvě. V první poslanci nevybrali adepta na místo po Haně Lipovské, kterou dolní komora loni v září z televizní rady odvolala. Ve druhém kole nezískali dostatečný počet hlasů Zdeněk Šarapatka ani Daniel Váňa, kteří v Radě České televize působili už v minulosti.

Ve druhé, běžné volbě zůstala v televizní radě neobsazená po druhém kole čtyři místa. Dnes neuspěli Petr Brozda, Zbigniew Czendlik, Ivana Chmel Denčevová, Monika MacDonagh Pajerová, Jan Novák, Jiří Padevět, Michal Schuster a Radek Žádník.

Také zástupci vládní pětikoalice tvrdí, že na jménech panovala dohoda, někteří poslanci však očividně tuto dohodu nedodrželi.

„Dohoda byla jasná. Znamená to pouze, že někteří solitéři tuto dohodu nedodrželi a zbytečně se kvůli nim musí opakovat volba, aby mohla Rada České televize řádně fungovat,“ řekl k výsledkům voleb předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Zdůraznil, že Piráti koaliční smlouvu ctí a chtějí, aby stát fungoval.

I podle předsedy klubu TOP 09 Jana Jakoba se koaliční strany dohodly. „Ale je zřejmé, že tuto dohodu několik poslanců nerespektovalo. Jsem si jistý, že poslanci TOP 09 koaliční dohody ctili,“ sdělil ČTK Jakob.

Také předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný potvrdil, že se koalice na podporovaných kandidátech dohodla a předsedové všech pěti frakcí opakovaně deklarovali, že od svých poslanců neregistrují žádné výhrady. „Je zjevné, že tady existuje nějaká malá skupina, ono to vychází asi na šest až osm poslanců, kteří dohodu nedodrželi,“ řekl ČTK. Nesdělili to podle Výborného předsedům vládních klubů ani stran.

Výborný podotkl, že už před prvním volebním kolem se všichni podporovaní kandidáti účastnili jednání lidovecké frakce a nikdo z členů nevyjádřil žádné pochyby. „Ale je to tajná volba. Nikdo z nás, pěti předsedů klubů, nemůže říci: ‚Já mohu s jistotou garantovat, že všichni mí poslanci volili tak a tak,‘“ míní Výborný. Záležitost bude vládní koalice podle něho řešit.

„Každý hlasoval podle svého přesvědčení,“ napsal ČTK předseda poslanců STAN Josef Cogan. Osobně, jak uvedl, volil pět kvalitních kandidátů, kteří by zaručili nezávislost televize. Na těchto nominantech byla podle Cogana shoda i v klubu STAN. „Bohužel nezískali dost hlasů,“ konstatoval.

Poslanec Petr Letocha (STAN) výsledky volby označil za selhání. „Selhání, zklamání a nezodpovědnost. Takto hodnotím dnešní výsledky tajné volby do Rady ČT. Není to dobrý signál našim voličům. Někteří vládní poslanci by si měli sáhnout do svědomí,“ zlobil se na své vládní kolegy.

 

 

Na to, že Rada ČT není stále kompletní a poslanci ani podruhé nezvolili nové radní, lidovecký poslanec Hayato Okamura reagoval slovy, že je důležité vytrvat v demokratické koalici a nenechat si ji takovýmito postupy a kroky rozložit. „Nenechat se znechutit a rozložit. Drtivá většina koaličních poslanců hlasovala v tajné volbě podle dohody pro solidní prodemokratické kandidáty do Rady ČT, několik málo však zřejmě ne,“ napsal na svém twitteru.

 

NENECHAT SE ZNECHUTIT A ROZLOŽIT
Drtivá většina koaličních poslanců hlasovala v tajné volbě podle dohody pro solidní prodemokratické kandidáty do Rady ČT, několik málo však zřejmě ne.

— Hayato Okamura (@HayatoOkamura) April 6, 2022

 

Jisté obavy z kroků vládní koalice projevil opoziční poslanec Aleš Juchelka z hnutí ANO. „Trochu se bojím, co teď koalice SPOLU vymyslí? Doufám, že ji nenapadne jako v Polsku a Maďarsku ovládnout rady změnou zákonů o ČT a ČRo,“ napsal.

 

 

Bouří se také spolek Milion chvilek pro demokracii, volá po veřejné volbě radních: „Poslanci opět nezvolili členy do Rady ČT i přesto, že mají demokrati ve Sněmovně většinu. Koalice slibovala, jak bude hájit nezávislost veřejnoprávních médií, ale při první větší zkoušce zklamala a potvrdila svou nejednotu. Veřejná volba radních se teď ukázala jako nutnost!“ píše ve svém tweetu.

 

 

Bez reakce neponechal volby do Rady ČT ani režisér Jan Hřebejk, podle něj se ukazuje, že poslancům nejde o nezávislost ČT. „Nechceme ČT nezávislou, chceme ČT ideálně pod NAŠÍ kontrolou... Co si od toho hlasování do Rady ČT dnes poslanci koalice slibovali, těžko říct, buď jsou to diletanti, nebo intrikáni, anebo nerozumějí pojmu ‚nezávislost‘,“ komentoval dění značně znepokojeně.

 

 

Rada veřejnoprávní televize má ze zákona patnáct členů a představuje nástroj, kterým má veřejnost tyto instituce kontrolovat. Do její pravomoci patří například schvalování rozpočtu a volba generálního ředitele.

Část členů Rady ČT měla Sněmovna volit už v minulém volebním období. Kluby tehdejší opozice ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN i za přispění tehdy vládní sociální demokracie volbu zablokovaly. Někteří poslanci mluvili o hlasovací koalici tehdy vládního hnutí ANO a opozičních SPD a KSČM.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…