Kráčíme k vítězství, vyhlásil Zelenskyj. Rusové se prý zastavili už úplně

11.03.2022 20:23

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pátečním projevu pronesl přesvědčení, že se ukrajinské armádě podařilo dosáhnout „strategického bodu obratu“ ve válce vyvolané Ruskem a že je jeho země na cestě k osvobození od nepřátelských sil. Také poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč dodal, že se postup ruské invaze za posledních 24 hodin zcela zastavil.

Kráčíme k vítězství, vyhlásil Zelenskyj. Rusové se prý zastavili už úplně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Volodymyr Zelenskyj, ukrajinský prezident, ve vysílání televize ABC

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Prezident Ukrajiny podotkl, že je země ve válce již šestnáctým dnem, což je mnohem déle, než podle něj Rusko zamýšlelo. „Už šestnáctý den bojujeme za svobodu. To je čtyřikrát déle, než nepřítel plánoval svou invazi. Čtyřikrát déle! Proti armádě, která byla považována za jednu z nejsilnějších na světě. Doufala, že se Ukrajinci vzdají. Doufala, že se někdo s květinami setká s ruskými vlajkami na ukrajinských ulicích, na našich ulicích,“ řekl.

Přestože se ruské okupační armádě dosud nepodařilo zcela dobýt vyjma Chersonu žádné velké ukrajinské město, bude podle Zelenského ještě „nějakou dobu trvat“, než válka skončí. „Ještě potřebujeme čas. Potřebujeme trpělivost. Naši moudrost, energii. Schopnost dělat svou práci na maximum, abychom mohli společně vyhrát,“ vyzval Ukrajince.

Osvobození země od invazních vojsk z Ruska se však podle něho přiblížilo a Ukrajina má nakročeno k vítězství. „Nemůžeme říct, kolik dní ještě budeme potřebovat na osvobození ukrajinské země. Ale dá se říct tohle: my to zvládneme! Protože jsme to chtěli. Protože jsme již dosáhli strategického bodu obratu. Už kráčíme k našemu cíli, k našemu vítězství,“ zaznělo.

Upozornil přitom, že se ruští okupanti soustředí na zabíjení civilistů. „V noci okupanti vybombardovali továrnu na boty, bytový dům a mateřskou školu na Dněpru. Proč? Jak ohrožovaly ruský stát? Obytné domy ve vesnicích regionu Sumy byly zničeny. Obyvatelé Mariupolu jsou nadále mučeni. Obyvatelé Charkova také,“ pronesl.

Kromě shrnutí situace v zemi se Zelenskyj podle agentury Reuters vyjádřil rovněž k postupu Evropské unie. Míní, že by Západ měl na Rusko namířit ještě další sankce, včerejší jednání představitelů Evropské unie ve Versailles však ohodnotil jako důležité.

Ukrajinci podle Zelenského vědí, kdo se na setkání postavil za Kyjev a kdo mlčel. „Víme, co na tomto setkání zaznělo. Od všech lídrů. Kdo konkrétně mluvil. Kdo podporoval. Kdo mlčel,“ pronesl.

Poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč také podle ČTK v pátek doplnil informaci o zastavení ruského postupu. Za poslední den podle něj Rusové díky leteckým úderům nijak nepokročili. „Naše protivníky zastavily prakticky ve všech směrech vzdušné údery, odpalování raket a pozemní útoky,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…