Král Slunce! Musí, musí! Jiří Pospíšil sesílal na Zemana hromy a blesky a chtěl se v ČT sázet

26.07.2019 9:09

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil před kamerami České televize pořádně naložil prezidentovi Miloši Zemanovi. Hodil po něm hned několik slovních granátů. Zemana přirovnal k francouzskému „králi Slunce“, který chtěl vládu v zemi pevně držet ve svých rukou. Aby Zeman docílil téhož, prý v Česku rozehrál politickou taškařici, která v EU nemá obdoby. Prezident v ní dokonce neváhá pošlapávat Ústavu.

Král Slunce! Musí, musí! Jiří Pospíšil sesílal na Zemana hromy a blesky a chtěl se v ČT sázet
Foto: Repro XTV
Popisek: Europoslanec Jiří Pospíšil v XTV

V Událostech, komentářích ¨České televize se utkali senátorka Zdeňka Hamousová (ANO) a předseda TOP 09, europoslanec Jiří Pospíšil. Zatímco členka horní parlamentní komory je prý optimistkou, pokud jde o vývoj stávající politické krize kolem Ministerstva kultury, Pospíšilovi se v této kauze optimismu nedostává. Nedostává se mu ho hned dvojnásob.

Proč se jejich pohledy tolik liší?

Hamousové se zdá, že se pomocí jednání daří situaci postupně řešit. Prezident Miloš Zeman dlouhé týdny neviděl důvod k odvolání stávajícího ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), ale po dvou měsících otálení si to rozmyslel a Staňka odvolá. Zatím nepřislíbil, že ministrem jmenuje Michala Šmardu, ale podle Hamousové je stále o čem jednat, což činí klíčoví političtí hráči, mezi které počítá právě prezidenta nebo premiéra Andreje Babiše (ANO).   

Anketa

Chcete, aby byl prezident Zeman sesazen z funkce?

9%
91%
hlasovalo: 35105 lidí

Pospíšil  vidí situaci zcela jinak.

„Ač jsem v politice již dlouhou dobu, tak optimistou nejsem, v tomto případě tedy dvojnásobně ne. Dále pokračuje ústavní politická taškařice, kdy prezident republiky, zdůrazňuji parlamentní republiky, se chová jako Ludvík XIV.,“ prohlásil předseda TOP 09 a europoslanec s odkazem na francouzského panovníka, který si nechal říkat „král Slunce“ a Francii pevně držel v rukou. 

„Ten stav je naprosto nepřijatelný. Já neznám v evropském kontextu žádnou paralelu, že by v jiné zemi EU prezident takto porušoval Ústavu, ústavní zvyklosti a rozmýšlel se a kladl si podmínky, tam kde Ústava jasně říká, pokud premiér navrhne odvolání člena vlády, prezident musí toho člena odvolat. A všichni ústavní specialisté se shodují, že tak musí učinit bezodkladně, nikoli za měsíc nebo za dva měsíce. To je jasný protiústavní stav, A to, že není ani jasno, zda se pan prezident pak odhodlá a jmenuje pana Šmardu, tak je důkazem toho, že celá tato kauza nekončí, že tady pokračuje politická taškařice,“ rozčiloval se europoslanec.  

„Výměna ministra v parlamentní republice, to je opravu banální věc, která má zabrat několik dní, a ne půl roku a hrozící předčasné volby, rozpad vlády a tak dále,“ nedal se Pospíšil zastavit. Tahanice kolem Ministerstva kultury sice zatím netrvají půl roku, nýbrž jen od půli května, ale předseda TOP 09 nepochybuje, že nového ministra kultury dostane Česká republika až pod stromeček. „Já se s vámi klidně vsadím,“ sdělil Pospíšil moderátorce Daniele Pisařovicové. Ta se odmítla sázet.

Europoslanec místo sázky zopakoval, že prezident porušuje Ústavu. „To chování není odůvodnitelné. Nelze najít argumenty, prezident dva měsíce řeší výměnu ministra,“ dštil předseda TOP 09 oheň a síru, „a jeho političtí protihráči nejsou ochotni donutit ho k tomu, aby Ústavu dodržoval. Andrej Babiš se bojí pana prezidenta, respektive s ním chce mít dobré vztahy, to je zřejmé. Pravděpodobně ho čeká obžaloba, trestní stíhání bude pokračovat. Každý si asi domyslí, že v tuto chvíli má pan prezident pana Babiše takříkajíc v politické hrsti,“ zaznělo také z úst europoslance.

Nešetřil ani ČSSD. „Sociální demokraté, promiňte, se chovají úplně trapně,“ kroutil hlavou Pospíšil. „Pan Hamáček se chová podivně, téměř trapně. My na jedné straně slyšíme silácké výroky o tom, jak ČSSD opustí vládu, na druhé straně z těch výroků po několika dnech ustoupí,“ uvedl Pospíšil.  

„Holt sociální demokraté počkají a nechají se dál škvařit Milošem Zemanem. Ostatně, to je taková mnohaletá hra Miloše Zemana, každého předsedu ČSSD opékat na rožni až do doby, než úplně zkolabuje. Dělal to panu (Bohuslavu) Sobotkovi, dělal to i jeho předchůdcům, dělá to i panu Hamáčkovi. Bohužel úspěšně,“ politoval sociální demokraty.

Jenže jedním dechem dodal, že působí směšně, protože vždy stanoví nějaký termín, Miloš Zeman se zasměje a sociální demokraté konstatují, že si tedy počkají.

Pak ho Písařovicová konečně zastavila a pustila ke slovu senátorku Hamousovou. Ta zopakovala, že premiér Babiš podle ní není slabý, jen se snaží vést politický dialog. Odmítla také nápad, že by premiér měl podat na Zemana kompetenční žalobu. To by prý celou věc nijak neurychlilo, spíše naopak.

A Pospíšil se znovu rozohnil.

„Pan premiér je opravdu slabý. Zaprvé tvrdí, že pan prezident neporušuje Ústavu, hájí Zemana v tuto chvíli. Mohl podat kompetenční žalobu, jako určitý politický tak na hlavu státu. A dneska (ve čtvrtek), to je úplně absurdní, oznámí, že za všechno mohou sociální demokraté. Já nechci být ďáblovým advokátem, advokátem sociálních demokratů, ale za to, že tady pan prezident porušuje Ústavu, může pan prezident. Prezident si dělá, co chce a premiér se to bojí veřejně označit a jasně říci, co prezident dělá,“ zuřil Pospíšil.

Předseda TOP 09 očekává, že Zeman bude Hamáčka dál grilovat a zdůvodní si to např. tím, že je léto a doba grilovaček. Prý by to působilo vtipně, kdyby nešlo o Českou republiku a kdyby politici řešili problémy země, a ne to, jak se hlava státu zrovna vyspí a co udělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…