Krátký proces s islamisty. Úsvit přivezl lidem izraelského vojáka, radil, jak čelit teroristům. Poučte se také

18.09.2016 19:39

REPORTÁŽ „Islámský stát napadl několik zemí Středního a Blízkého východu a po celé Evropě připravuje teroristické útoky, na Izrael si ale netroufl, protože jeho bossové věděli, že by s ním židovské ozbrojené síly udělaly krátký a nekompromisní proces,“ zaznělo z úst bývalého příslušníka izraelských speciálních jednotek Davida Bohbota na předvolební besedě hnutí Úsvit - Národní koalice (ÚNK) v Ostravě. Akce byla tentokrát zaměřena na téma, jak se chovat při teroristickém útoku.

Krátký proces s islamisty. Úsvit přivezl lidem izraelského vojáka, radil, jak čelit teroristům. Poučte se také
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Bývalý příslušník speciálních izraelských sil David Bohbot (vlevo) a předseda Úsvitu - NK Miroslav Lidinský

V úvodu besedy předseda hnutí ÚNK Miroslav Lidinský, který byl jak profesionálním záchranářem, tak vojákem protiteroristických sil, nastínil všem účastníkům mítinku základní principy chování v případě mimořádných událostí. Vyzval také českou veřejnost, podobně jako se už stalo nedávno i v Německu, aby si připravila pro tuto příležitost alespoň jedno „nouzové“ zavazadlo s nezbytnými potřebami. „Při podobných situacích, a nemusí se jednat jen o teroristický útok, ale i o přírodní katastrofu nebo jiné hromadné neštěstí, je dobré si hned najít bezpečnou únikovou cestu, po které se můžete dostat do volné přírody, kde vás už nic neohrožuje. Je škoda, že s podobnými nácviky v rámci kurzů nebo výuky se už nesetkávají děti nebo středoškolská mládež při vyučování. Mladí lidé by se také měli naučit pracovat v týmech pro snadnější zvládání krizových situací. My bychom chtěli něco podobného zavést pod vedením zkušených vojenských veteránů,“ prohlásil Lidinský, sám vyznamenaný hrdina z Afghánistánu, kde utrpěl těžké zranění.

Jeho slova pak ještě doplnil bývalý příslušník izraelských speciálních sil David Bohbot, který žije v Česku už 20 let. Ten se nezdržel kritiky na adresu připravenosti našich bezpečnostních sil. „Česká republika nemá bohužel silnou armádu, té zejména chybí dostatečné technické vybavení. Zdá se mi, že všechny kompetentní osoby tady u nás spí ohledně prevence terorismu. Jenom se o ní mluví, ale nic konkrétního se neděje. Vzpomínám si na dobu před několika lety, když chtěli izraelští experti po odborné stránce pomoci Bruselu proti islámským radikálům, avšak z EU tehdy jednohlasně zaznělo – dejte nám pokoj. Teď by tu pomoc rádi přijali, i když už je tak trochu pozdě a mnoho lidí celkem zbytečně zahynulo. Snažte se, ať nedopadnete stejně,“ konstatoval izraelský instruktor bojových umění a ještě doplnil: „Islámský stát napadl řadu zemí Středního a Blízkého východu a po celé Evropě řídí teroristické útoky, na Izrael si ale netroufl, protože jeho velitelé dobře věděli, že by s ním židovské ozbrojené síly udělaly krátký a nekompromisní proces.“  

Ať už konečně někdo chrání hranice, klidně i evropská armáda

Předvolební diskuse se potom stočila i na problematiku legálního držení střelných zbraní. Všichni zástupci hnutí Úsvit - Národní koalice se shodly v názoru, že toto právo nemůže být českým lidem upíráno, a označili v této souvislosti diskriminační návrh Evropské komise za zcela scestný.

„Kdyby měl tehdy v tom rakouském nákupním centru jen jeden člověk zbraň a uměl s ní zacházet, tak by ten islámský radikál nemusel pobodat tolik lidí. Někdy stačí takovým útočníkům jen pistoli či revolver ukázat a už je to odradí,“ uvedl lídr ÚNK v Moravskoslezském kraji Pavel Koruna. K tomu pak ještě dodal naturalizovaný Izraelec Bohbot, že v jeho původní vlasti fungují i polovojenské, dobrovolnické jednotky pod hlavičkou státu, které v mimořádných situacích účinně pomáhají a jsou velmi dobře vycvičené právě proti teroristickým útokům.

Předseda hnutí Lidinský dostal potom při velmi otevřené rozpravě z publika otázku, co on sám, coby bývalý profesionální voják, říká na návrhy českého premiéra i lídrů EU na vybudování evropské armády. „Klidně bych takový návrh podpořil, ale měl by se co nejrychleji uskutečnit. Zatím se už dlouho jen žvástá a nic se s ochranou schengenské hranice neděje. Já tomu vůbec nerozumím, proč se například už od počátku konfliktu nevytvořila v blízkosti Sýrie, v sousedních regionech demilitarizovaná zóna, kdy by našly útočiště ženy a děti a chlapi tam mohli absolvovat vojenský výcvik, aby mohli bojovat proti Islámskému státu,“ podivoval se hrdina z Afghánistánu Lidinský.

V dalším průběhu akce se diskutovalo k tématům špatné dopravní situace na Ostravsku i v celé republice, ke kontroverzním brutálním porážkám zvířat – halal – jež jsou pro určité potravinářské firmy v Česku dobrým byznysem, a také o údajně špatné práci řady neziskovek. Ty se prý mají na státu jen přiživovat a negativní celospolečenské problémy, jako jsou například drogová závislost či začleňování nepřizpůsobivých lidí, nejsou schopné ani částečným způsobem vyřešit. Překvapivý rozruch způsobila jedna romská návštěvnice, která si stěžovala na skutečnost, že ji v Ostravě nechtějí pouštět do některých restaurací i na jiné společenské akce.  

Na besedě Úsvitu - NK o terorismu v Ostravě. Foto: Jan Štěpán

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková na besedě v Ostravě. Foto: Jan Štěpán

Nejsme chráněni proti blackoutu a ten by byl katastrofou 

Na besedu v jejím závěru dorazila i jedna z nejvyšších českých úřednic a kandidátka ÚNK na post senátorky, Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu. „Nejen teroristickými útoky, ale i špatnou energetickou politikou EU, kdy se přecenily alternativní zdroje energie a neexistovala na ně větší připravenost, nám hrozí blackout, jelikož jsou mnohdy dost přetěžovány naše sítě, a to zvláště z Německa. Ten by byl nepředstavitelnou katastrofou. Uvědomte si, že při kompletním výpadku elektrické energie by nefungovaly banky, nemocnice, vodárny, benzínové pumpy, dále veškerá elektronika a po několika dnech by z toho byla apokalypsa, při níž by zahynul značný počet lidí. Poláci jsou už proti podobným výpadkům technicky chráněni a my nyní usilujeme o to, aby se tak stalo i u nás v  nejbližších měsících. Bude nás to však stát okolo 2,5 miliardy korun,“ uvedla špičková manažerka, která je známá svým bojem proti „solárním baronům“. Někteří investigativní novináři si myslí, že právě kvůli jejímu odporu proti majitelům solárních elektráren, o kterých si Vitásková myslí, že nemají nárok na horentní dotace, byla zatím nepravomocně odsouzena k vysokému nepodmíněnému trestu za dost spornou služební kauzu.   

I přesto si na ostravském mítinku šéfka ERÚ neodpustila kritiku některých politiků za to, že se vehementně bránili stropu a regulaci ceny plynu a naopak se snažili odstranit takzvaného nezávislého regulátora, aby si velké společnosti mohly určovat ceny této komodity bez ohledu na přání a potřeby veřejnosti. Svou stranu, za kterou kandiduje, pak chválila za pomoc v boji proti „energetické mafii“, kdy se jim prý společně podařilo značně snížit státní dotace na podporu tzv. alternativních zdrojů energie (solární, větrné a malé vodní elektrárny). Své vystoupení pak jedna z nejvlivnějších českých žen zakončila prohlášením: „Jsem také proti nelegální emigraci a uprchlickým kvótám, protože naši politici nejsou schopni zajistit důstojný život postiženým, seniorům ani těžce nemocným dětem. Neumíme si také stále poradit, i za všechna ta léta, se začleněním Romů, tak proč bychom měli dávat obrovské finance na pomoc lidem, jež to v mnohých případech ani nepotřebují.“                          
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…