Křesťanský svět začíná slavit Vánoce, v Betlémě bude půlnoční mše

24.12.2018 15:23

Lidé na celém světě dnes podle křesťanské tradice začnou slavit Vánoce, které připomínají narození Ježíše. Tradičním procesím začnou oslavy v Betlémě na Západním břehu Jordánu, kde podle biblické tradice Ježíš Kristus přišel na svět. Vánoční mši pak večer odslouží papež František v chrámu svatého Petra ve Vatikánu.

Křesťanský svět začíná slavit Vánoce, v Betlémě bude půlnoční mše
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Do Betléma se každoročně sjíždějí tisíce věřících. Pro ně bude v bazilice Narození Páně sloužit půlnoční mši římskokatolický administrátor jeruzalémského patriarchátu Pierbattista Pizzaballa.

Papež František od 21:30 SEČ povede vánoční mši ve Svatopetrském chrámu. Mnohem náročnější program ho ale čeká hned v úterý na Boží hod vánoční, kdy z balkonu baziliky svatého Petra mimo jiné pronese poselství Městu a světu (Urbi et orbi).

Oslavy Vánoc v Římě a Vatikánu provázejí přísná bezpečnostní opatření. A to zejména na Svatopetrském náměstí a v jeho okolí a u nejnavštěvovanějších památek. Italské Ministerstvo vnitra uvedlo, že posílené policejní hlídky budou například u sídel státních institucí, u stanic metra v centru města nebo v okolí Kolosea a největších chrámů.

V mnoha českých kostelech se budou dnes jako vždy sloužit půlnoční bohoslužby. Tradičně se mše bude konat i v katedrále svatého Víta na Pražském hradě pod vedením kardinála Dominika Duky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…