Kritici Ondráčka už se chystají na třetí volbu. Bude se připomínat Palachovo výročí

20.12.2017 22:05 | Zprávy

Výrazné protesty se dají očekávat i při třetí sněmovní volbě předsedy komise pro kontrolu GIBS. Kandidátem v opakovaném druhého kole bude opět poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. Již od okamžiku, kdy bylo oznámeno, kdy volba proběhne, začali někteří připomínat, na co by se měly protesty zaměřit.

Kritici Ondráčka už se chystají na třetí volbu. Bude se připomínat Palachovo výročí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Ondráček

Kolem volby poslance Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS bylo rušno od počátku. Internetovou akci proti jeho zvolení organizoval prezidentský kandidát Michal Horáček, připojili se k ní například Zdeněk Svěrák nebo Marta Kubišová. Když minulý pátek Ondráček nebyl zvolen, Horáček pyšně pózoval u sněmovní výsledkové tabule.

Druhé kolo volby proběhlo v úterý a v jeho průběhu se před Poslaneckou sněmovou shromažďovala skupina demonstrantů vedená aktivistou tzv. „pražského majdanu“ Tomaszem Peszynskim, která si přinesla transparent „Obušku, z pytle ven“, na poslance křičela ať vylezou a „hanba“. Ve sněmovně zatím poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek plamenně hovořil od pultíku o komunistické mlátičce.

Ondráček byl původně vyhlášen jako řádně zvolený předseda. Pak se ale objevily nesrovnalosti s počtem vydaných lístků a volba byla prohlášena za zmatečnou. Druhé kolo volby se tedy má opakovat.

A již nyní je zřejmé, že opět bude nabitá emocemi, jak hned po oznámení data začalo být zřejmé na sociálních sítích.

„Další volba totiž bude až 16. 1. 2018, tedy v době výročí palachiády 1989, během níž Pohotovostní pluk VB dramaticky zasahoval na Václavském náměstí,“ připomněl hned v úterý večer poslanec ODS Pavel Žáček, první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a jeden ze studentských aktivistů z roku 1989.

„Věřme, ze KSČM bude mít tolik rozumu, že již nikoho z řad pohotováku nominovat nebude,“ dodal ve zjevné narážce na Ondráčkovo někdejší působení v tomto pluku.

Chytl se toho historik Petr Blažek, rovněž zaměstnaný v ÚSTR. Ten nejprve připomněl, že 16. 1. bude přímo výročí sebeupálení Jana Palacha. A také to, že začíná „osmičkový rok“, což obvykle znamená celoroční připomínání historických událostí souvisejících s roky končícími osmičkou – 1918, 1938, 1948 a 1968.

Jeden diskutující pod příspěvkem se přidal: „Pokud ho zvolí, tak to ten fízl bude mít jako dodatečnou odměnu za to, jak o Palachově týdnu řezal lidi.“

Souvislost s Palachovým týdnem je v kauze „Kdo mlčí, souhlasí“, jak události kolem volby předsedy sněmovní komise pro kontrolu GIBS pojmenoval prezidentský kandidát Michal Horáček. Právě Petr Blažek na svém facebooku ocitoval Ondráčkova slova, která pronesl v lednu 1989 do kamery Československé televize: „Já jsem přesvědčen, že bez zásahu pohotovostního pluku, který je cvičen na tyto události, by se obnovení pořádku a klidu v centru hlavního města neobešlo.“

Blažek si na to vzpomněl, když předseda KSČM Vojtěch Filip vyjádřil naději, že premiér Babiš si v hnutí ANO „udělá pořádek“ před druhým kolem volby.


Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…