Kritika amnestie není o osobních sporech. Je mi jedno, co bude s Klausem, řekl Zaorálek

10.01.2013 16:53

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se vyjádřil k amnestii. Ze zodpovědnosti viní premiéra Petra Nečase (ODS) a považuje za nutné podat ústavní stížnost. Odmítl, že by za kritikou amnestii byly osobní spory.

Kritika amnestie není o osobních sporech. Je mi jedno, co bude s Klausem, řekl Zaorálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podle Zaorálka nejspíš existuje seznam propuštěných vězňů, ale je tajný, a tak o něm veřejnost neví. Přijde mu zázračné, že se dva týdny před amnestií vrátil bývalý manažer vytunelovaných fondů. „Tomu těžko uvěřím,“ komentoval. Prý se jedná o sérii akcí, připravovaných dlouho dopředu.

Prezident podlamuje demokracii, ale zodpovídá za něj vláda

„Máme prezidenta, který je proslulý tím, že nedokáže rozeznat špinavé peníze. Podlamuje demokracii, když omilostňuje korupčníky. Ten, kdo se nám zodpovídá, je premiér a vláda,“ míní Zaorálek. Prezidenta pomyslně označil za dítě a premiéra s vládou za rodiče.

Zaznívají prý naprosto falešné argumenty. Například že prezident má z ústavy kompetenci vyhlašovat amnestii. „Nežijeme v absolutistické monarchii. Jako poslanci se musíme držet Ústavy. Ta vytváří mantinely. Stejně tak vláda, když dělá rozhodnutí, je vázána Ústavou. Stejně je to u prezidenta. Pokud překročí mantinely, tak je tu vláda, aby ho do něj zahnala,“ vysvětlil.

Nečas tvrdí „já nic já muzikant“. To je trapné

Zaorálek označil za trapné, když se premiér tváří „já nic, já muzikant“. Kontrasignace premiéra je od toho, aby nesl před lidmi a parlamentem odpovědnost za prezidentovo rozhodnutí.

Odmítl, že by se kritika amnestie zakládala na osobních sporech. „Je mi jedno, co bude s Václavem Klausem po skončení jeho mandátu. Podlamování principů demokratického státu je to, co je teď v troskách,“ zdůraznil.

Zaorálkovi také vadí, že Nečas o důvěru vládě nepožádal sám. Na závěr slíbil, že podá ústavní stížnost, protože bylo porušeno právo lidí na spravedlivý proces. Doufá, že se během hlasování o nedůvěře najde viník, který bude za amnestii pykat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…