Křížíte psa s oslem! Lidé z Bechyně běsní, v obci bude obří delfinárium

25.11.2012 14:33

„Zajímají je jen peníze, prestiž a příliv turistů, ale názory občanů jsou jim fuk.“ To si teď myslí většina obyvatel jihočeského lázeňského městečka Bechyně. Namísto toho, co by prý radnice měla těžit z lázeňství, dala zelenou kontroverznímu projektu podnikatele Libora Hrubého. Jeho megalomanské plány už v minulosti skončily krachem a teď ho dokonce řeší i policie…

Křížíte psa s oslem! Lidé z Bechyně běsní, v obci bude obří delfinárium
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Libor Hrubý, který před dvěma lety vybudoval unikátní ZOO Větrovy v Táboře, chce v Bechyni za 200 milionů korun postavit delfinárium. První v České republice. Jenže – problém je v tom, že dosud nezaplatil za stavbu ZOO, s firmou se soudí a vším se zabývá policie.

Zastupitelé Bechyně ale už schválili záměr, tedy i změnu územního plánu, díky které může podnikatel na místě bývalých jatek začít stavět. Potřebuje na to dotaci, o kterou chce zažádat. Slibuje, že do konce příštího roku by stavba měla stát a fungovat.

Město prý doplácet nebude

„My jsme do toho šli s tím, že by to značně přilákalo zájem turistů o naše město. Myslíme si, že by to bylo velmi zajímavé a panu Hrubému jsme v tomto ohledu nápomocni. Město do toho ale žádné své peníze vkládat nebude. Jde čistě o soukromý komerční záměr,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz starosta Bechyně Jaroslav Matějka (SNK-ED)

Jenže pokud by se naplnily megalomanské vize Libora Hrubého, denně by do delfinária mířilo na 1500 lidí. Tedy auta a autobusy by zcela zahltily uličky městečka, které na to není uzpůsobené. Jak to chce město nebo podnikatel řešit, není jasné. Ke všemu na jih Čech stále nevede z Prahy slibovaná dálnice D3.

Postavené ZOO řeší policie

Libor Hrubý má ale velké problémy se svým současným projektem. U konce není kauza s údajně načerno postavenými částmi ZOO Větrovy, které řešil a řeší stavební úřad. Teď dokonce řeší policie kauzu, kdy Hrubý dluží 40 milionů společnosti, která ZOO budovala.

Firmě Eurovia CS odmítá podnikatel proplatit částku 40 milionů korun. A to prý proto, že firma údajně postavila úplně jiný projekt, než měla, a suma je tím pádem nesmyslná.

Firma ale Hrubého zažalovala, on však věří tomu, že má pravdu a dokud nezačne soud, nehodlá nic zaplatit.

„K úhradě nedošlo, a to ani přesto, že smluvené dílo bylo řádně předáno, řádně zkolaudováno a bylo a je stále užíváno. Závady, na které se pak Hrubý odvolává, rozhodně nejsou typu, že by znemožnily užívání díla, tedy staveb,“ říká ředitel oblasti Morava firmy Eurovia CS Ján Špaňo.

Sám podnikatel Libor Hrubý ale sází na argumenty, že má odborné posudky, že firma, která dílo stavěla, použila jiné komponenty, než byly v projektu - například levnější zařízení a vybavení, a přesto fakturovala dražší. „Nám vznikla škoda za 21,5 milionu korun,“ dodává Hrubý.

Obyvatelé megaprojektu nevěří

Jak nakonec dopadne spor a jak nakonec projekt delfinária, ukáží až další měsíce. Občané Bechyně tomu ale příliš nevěří.

„Nemám ráda megalomany. Bechyně by měla být opravdu krásné lázeňské město. A delfíny sem nacpat mi přijde jako nakřížit psa s oslem. O různých věcech okolo pana Hrubého jsem slyšela taky ledasco, takže tomu moc nevěřím. Radnice se nás na nic neptala, za vším vidí jen zisky,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz místní obyvatelka Marie Novotná.

Město ale namítá, že by delfinárium pomohlo i místním podnikatelům a živnostníkům, prodejcům, hospodským a podobně. A lázně, které jsou kvůli reformám Nečasovy vlády v útlumu, by mohly posloužit i jako ubytovací a relaxační kapacity právě pro návštěvníky delfinária.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…