Kroměříž povedou Babišovci, KDU-ČSL, ČSSD a Zdravé Kroměřížsko

14.10.2014 14:17

V Kroměříži se na koalici dohodlo ve volbách vítězné hnutí ANO s koalicí lidovců, ZVUK 12 a nezávislých, se sociální demokracií a se seskupením Zdravé Kroměřížsko. ČTK to dnes řekl lídr ANO Jaroslav Němec. Koalice bude mít v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 17 křesel. Druhá ODS končící starostky Daniely Hebnarové míří stejně jako Volba pro Kroměříž a KSČM do opozice.

Kroměříž povedou Babišovci, KDU-ČSL, ČSSD a Zdravé Kroměřížsko
Foto: zamek-kromeriz.cz
Popisek: Kroměřížský zámek

Podle Němce se strany dohodly na spolupráci a na programových prioritách, jednat se ještě bude o rozdělení křesel v radě. Jisté by mělo být, že post starosty obsadí lídr ANO. Při vyjednávání o koalici se podle něj hnutí nakonec přiklonilo ke kopii vládní koalice. „S ODS jsme měli také jednání, která nezkrachovala na programovém průniku. Rozhodli jsme se ale, že budeme dodržovat parametr systému nastaveného v Praze na celostátní úrovni,“ dodal Němec.

Lídr lidovců Pavel Motyčka ČTK řekl, že jím vedená koalice respektovala silný mandát hnutí ANO. „Jsem potěšen z korektních jednání," uvedl Motyčka. Dohodu potvrdil i Miloš Malý, lídr a člen vyjednávacího týmu ČSSD, který se ale sám do zastupitelstva nedostal. „Chceme jít do koalice, rádi bychom plnili náš program. Nyní budeme zvažovat, jaké oblasti by mohli spravovat naši zastupitelé," uvedl Malý.

Voliči dali velký mandát těm, kteří na radnici nebyli

Zdravé Kroměřížsko bylo v minulém období stejně jako lidovci v opozici, nyní se bude podílet na řízení města. „Máme pocit velké zodpovědnosti. Voliči dali velký mandát těm, kteří na radnici nebyli. Nebude to pro ně jednoduchá situace. Hlavní přitom je, aby radnice dobře fungovala ve prospěch občanů," řekl ČTK lídr hnutí Richard Kreml. Zdravé Kroměřížsko podle něj nebude usilovat o post místostarosty a zřejmě ani o místo v radě.

Podle informací ČTK by tak z devíti míst mohlo čtyři obsadit hnutí ANO, tři koalice KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislých a dvě sociální demokraté. Na vedení města se tak vůbec poprvé od roku 1994 nebude podílet ODS, byť Hebnarová dostala ve volbách 3157 preferenčních hlasů, nejvíce v Kroměříži. Druhý Němec jich měl 2580. „Respektuji výsledek politického jednání," okomentovala vznik nové koalice končící starostka.

Hnutí ANO obdrželo 21,99 procenta hlasů a sedm mandátů. Druhou ODS podpořilo 14,72 procenta voličů, v zastupitelstvu tak obsadí pět křesel. Na třetím místě skončila koalice KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislí ziskem 14,36 procenta hlasů a čtyř mandátů. Čtvrtá je ČSSD, která dostala 11,77 procenta hlasů a má čtyři křesla. V zastupitelstvu usednou ještě tři komunisté a po dvou zástupcích Volby pro Kroměříž a Zdravého Kroměřížska.

Minulé volby v roce 2010 vyhrála v Kroměříži ČSSD, která tehdy získala 20,20 procenta a šest křesel. Koalici na radnici utvořila s ODS (pět mandátů), Volbou pro Kroměříž (tři křesla) a TOP 09 (dva zastupitelé). V opozici zůstali tři lidovci, čtyři komunisté, tři zástupci Zdravého Kroměřížska a zastupitelka zvolená za Věci veřejné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…