Kroupa junior dramaticky odstupuje z Muzea paměti 20. století. Nikdo moc nechápe proč

10.02.2020 21:41

Novinář Mikuláš Kroupa se rozhodl rezignovat na svou funkci člena správní rady Muzea paměti 20. století. Vedoucí projektu Paměť národa, mezinárodní sbírky vzpomínek pamětníků důležitých historických událostí 20. století, se ke své rezignaci rozhodl poté, co muzeum odmítlo přijmout sbírku vzpomínek pamětníků Post Bellum – Paměť národa. Kroupa radu obvinil, že v ní chybí politická nestrannost a věcné a odborné posuzování. Pak ovšem přišel s vysvětlením i jiný člen správní rady – historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek. Podle něj se spor týkal až příliš velké sumy, kterou Paměť národa požadovala za licence svých nahrávek. Během několika let by šlo o desítky milionů.

Kroupa junior dramaticky odstupuje z Muzea paměti 20. století. Nikdo moc nechápe proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hana Marvanová

Anketa

Chcete od českých umělců, aby vás vzdělávali a vychovávali?

1%
98%
hlasovalo: 36052 lidí
„Oznamuji, že jsem rezignoval na funkci člena správní rady Muzea paměti XX. století. Ztratil jsem přesvědčení, že nám jde o tu samou věc. Moc bych si přál evropské ambiciózní muzeum vyprávějící příběhy, ohromující návštěvníky zážitkem, objektové muzeum srovnatelné s podobnými projekty v Evropě, jako jsou Polin, Typography of Terror, House of Terror apod. Toužím po tom léta. V takový projekt jsem jako člen správní rady muzea věřil a takovému projektu jsem jako ředitel organizace Post Bellum připraven maximálně pomoci,“ napsal Kroupa.

A vysvětlil svoji rezignaci: „Dnes jsem prošel zklamáním. Toto dnes správní rada muzea odmítla přijmout: ‚Sbírka vzpomínek pamětníků Post Bellum – Paměť národa je pro Muzeum paměti 20. století využitelná a přístup k datům v této sbírce shromážděným je pro muzeum žádoucí.‘“ Okomentoval, že to pro něho byla „poslední kapka“ a muzeum nepřijetím tohoto usnesení dalo najevo „nezájem o Paměť národa“.

„Je to pro mne zraňující a nesrozumitelné. Jsem si jistý, že nerozhodoval prostý fakt, jestli muzeum potřebuje, či nepotřebuje příběhy z Paměti národa, třeba celoživotní svědectví Františka Fajtla, Františka Peřiny, Tomáše Sedláčka, Jiřího Stránského a tisíců dalších, ale vstoupila do toho politická taktika, intriky, obviňování. Jsem přesvědčen, že právě na této situaci se ukázala v radě chybějící politická nestrannost, věcné a odborné posuzování. U tohoto nechci být,“ vzkázal.


Předsedkyně správní rady muzea a pražská radní Hana Marvanová (STAN) pro server iRozhlas řekla, že tomu nerozumí: „Já tomu jeho kroku vůbec nerozumím. Je to nějaké nedorozumění z jeho strany,“ uvedla.

„Myslela jsem si, že o těch věcech budeme diskutovat, takže neznám žádný jeho návrh. Jsem předsedkyní správní rady muzea a radní a my jsme neobdrželi přímo nějaký návrh, jak by to mělo vypadat,“ poukázala dále.

Vše však nemusí být zcela tak, jak se zdá. S vysvětlením, o co se zde jedná, přišel i jiný člen správní rady, historik Ústavu pro studium totalitních režimů Petr Blažek. Podle něj se spor týkal až příliš velké sumy, kterou Paměť národa za licence svých nahrávek požadovala.

„Moje rozhodnutí zdržet se hlasování souvisí s mojí pochybností o jeho smysluplnosti,“ vysvětlil Blažek a uvedl, že: „Nahrávky na portálu Paměti národa, na jehož vzniku a provozu spolupracovala řada institucí včetně ÚSTR a Českého rozhlasu, jsou veřejně přístupné na internetu, po registraci i v nesestříhané podobě. Pro výstavy má smysl využít vždy konkrétní nahrávky, o právech k nim je pak nutné uzavřít konkrétní smlouvu za ceny obvyklé.“

„Navržená licence hovoří podle dodatečně zaslaného posudku o 170 000 Kč za měsíc, za deset let to je cca 20 milionů Kč, které mají být brány v úvahu při rozhodování o pronájmu. Podle mého názoru takovou licenci muzeum nyní nepotřebuje. Současně to z výše uvedeného vysvětlení samozřejmě neznamená, že bych byl jakkoliv proti využívání nahrávek z portálu Paměti národa a spolupráci muzea s o.p.s. Post Bellum,“ napsal. A dodal, že rozhodnutí Mikuláše Kroupy respektuje, i když jej mrzí.

reklama

autor: rak

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …