Kroupa junior řečnil o komunistické obludě. Je pro něj prý těžké stát vedle lidí, kteří se neštítí spolupracovat s KSČM

28.06.2020 6:30

Zástupci organizace Post Bellum včera uctili památku obětí komunistického režimu u památníku popravené političky dr. Milady Horákové ve Sněmovní ulici v Praze. „Je mi obtížné postavit se při takovýchto výročích vedle lidí, kteří spolupracují s komunisty, kteří jim dávají prostor na výkonu politické moci, kteří se nechají komunisty vydírat,“ prohlásil během pietní akce ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa. Další z přítomných pak zmínil aktuální komunistickou podporu vlády koalice ANO a ČSSD.

Kroupa junior řečnil o komunistické obludě. Je pro něj prý těžké stát vedle lidí, kteří se neštítí spolupracovat s KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pomník Milady Horákové

Anketa

Je Miroslava Němcová vhodnou kandidátkou na funkci prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 24442 lidí
Zúčastnění připomenuli, že dr. Milada Horáková dokázala, že hrdinství není kýč a je zásadní trvat na svobodě. Kroupa též před padesátkou přítomných připomenul osudy lidí, kteří se postavili „komunistické obludě“ a zaplatili za to životem nebo mnoha lety v komunistických vězeních a lágrech.

„Mnozí byli postiženi jinými způsoby, komunisté rozdělovali rodinu, částečně zasáhli i tu moji. Žijeme ve svobodné době. Přiznám se, že je mi obtížné postavit se při takovýchto výročích vedle lidí, kteří spolupracují s komunisty, kteří jim dávají prostor na výkonu politické moci, kteří se nechají komunisty vydírat,“ zmínil přitom.

Zdůraznil, nakolik je důležité předávat vzpomínky na lidi, kteří se postavili komunistům i dalším generacím: „Naše země, náš národ má až možná nepřirozeně velké množství opravdových hrdinů. A je na nás, abychom si jejich příběhy předávali, abychom v sobě nosili úctu a respekt k tomu, proč se zasadili za naši svobodu, a především abychom předali tuto hodnotu jako nejvyšší hodnotu, tedy svobodu, našim dětem a aby i ony pak předávaly toto i dalším generacím.“

Jan Dobrovský, člen kolegia Post Bellum, rovněž vyjádřil politování nad tím, že nynější vláda se ve Sněmovně opírá o komunistickou stranu.

„Když slýchávám často v sebeobraně, když vypráví někdo, kdo se podílel na tvorbě zločinného komunistického režimu, že taková byla doba, tak Milada dokazuje, že tomu šlo čelit. Sice za cenu oběti vlastního života, ale za svobodu se život často položit musí,“ pronesl následně Dobrovský.

Horáková tak podle něj dokázala, že hrdinství není jen pouhým kýčem a že je důležité být hrdý na svůj názor. A pocit svobody „jako nejdůležitějšího prvku lidského života je zásadní věc a je třeba na tom trvat“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…