Krouží kolem mě hledači špíny, říká Vondráček. Hrozí mu pokuta

29.06.2021 7:21

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) má další problém. Nejprve vyšlo najevo, že jako advokát spolupracoval s lichváři. Teď se ale ukázalo, že své příjmy z advokátní činnosti za léta 2018 a 2019 neuvedl v majetkových přiznáních, ačkoli mu to ukládá zákon. A podobně, jako někdejší ministr zdravotnictví za ANO Petr Arenberger, tvrdí, že jen špatně vyplnil pár papírů. Na sociálních sítích si navíc posteskl, že se stal terčem očerňující kampaně.

Krouží kolem mě hledači špíny, říká Vondráček. Hrozí mu pokuta
Foto: TV Prima, tan
Popisek: Radek Vondráček v Partii

Když novináři serveru Seznam Zprávy zjistili, že čtvrtý ministr zdravotnictví za hnutí ANO Petr Arenberger opomněl ve svém majetkovém přiznání uvést, že vlastní desítky nemovitostí, Arenberger se bránil, že to není pokus o nějaké zamlčování jeho majetku, ale že jen špatně vyplnil papíry.

Podobnou taktiku teď zvolil předseda Sněmovny z řad hnutí ANO Radek Vondráček, když Deník N přišel na to, že zatímco v roce 2017 ještě Vondráček přiznával, že si jako advokát k poslaneckému platu přivydělal 909 tisíc korun, za roky 2018 a 2019 už nepřiznal ani korunu, ačkoli stále působí jako advokát a zároveň partner v advokátní kanceláři, kterou vlastní s kroměřížským zastupitelem Tomášem Opatrným a sám zastupoval některé klienty. U Nejvyššího soudu zastupoval v roce 2018 jednoho klienta a v roce 2019 tři klienty.

„Kontrolou jsme s paní účetní zjistili, že v majetkových přiznáních za roky 2018 a 2019 skutečně chyběly příjmy z činnosti advokátní kanceláře. Kolegyně, které se mi o podobné věci starají, vše chybně zadaly. Vůbec mě nenapadlo, že to tam nemám dobře. Sjednal jsem hned nápravu, vše je už v pořádku,“ poznamenal k tomu předseda Sněmovny.   

„Nešlo o to, že bych chtěl tajit nějaké peníze – to je zřejmé i z mého daňového přiznání, kde je vše samozřejmě správně, a vše tedy bylo řádně přiznáno a zdaněno,“ dodal.

Poté nechal do svého majetkového přiznání příjmy z let 2018 a 2019 doplnit.

Na sociálních sítích si navíc posteskl, že se stal terčem očerňující kampaně.

„Zbývají tři měsíce do voleb a mně se potvrzuje obava, že nás čeká nejhorší předvolební kampaň, jakou jsme zažili. Poznávám to podle toho, jak kolem mé osoby krouží hledači špíny. Obvolávají mé přátele, spolupracovníky, rodinu a snaží se od nich získat kýžené "skandální" informace. Aktuálně tito lidé lustrovali má majetková přiznání a objevili chybu. Takže můžeme očekávat další skandální titulky o tom, jak jsem hrozný člověk,“ rozzlobil se.

To, že se stala chyba, je mu prý líto, ale teď čeká, co z toho ještě vyrobí média.

„V každém případě máme před sebou drsnou předvolební kampaň a já vás prosím, spoléhejte na svůj zdravý rozum. Hodnoťte politiky podle jejich práce za uplynulé čtyři roky a ne podle mediální zkratky, která bude s blížícími se volbami zlá, nefér a těžko se jí člověk brání,“ dodal.

Za to, že neuvedl všechny své příjmy, může Vondráček dostat pokutu až 50 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…