Kruté. Pavel Novotný a zážitek s uprchlíky z Ukrajiny

17.03.2022 12:46 | Ze sítí

Češi pomáhají ukrajinským uprchlíkům. Ale někteří se jich obávají, jak zjistil starosta Řeporyjí Pavel Novotný. „Doufám, že neděláte na tom, no, neubytováváte úkáčka... Už je to moc,“ řekla mu prodavačka u pumpy, když se v pět ráno vracel z práce. A Novotný chápe, že dotyčná nikdy nebyla na útěku a nebála se, že po ní budou střílet. „Jediný strach, co má, je, že tu zůstanou úkáčka. Že už je ‚to‘ moc. Jich moc. Já začínám mít pocit, jestli vono není moc nás,“ říká si starosta z ODS.

Kruté. Pavel Novotný a zážitek s uprchlíky z Ukrajiny
Foto: Repro Instagram
Popisek: Starosta Pavel Novotný pomáhá ukrajinským uprchlíkům

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69686 lidí
Jedním z těch, kdo se velice angažují v pomoci ukrajinským uprchlíkům, je starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Uprchlíkům v Řeporyjích shání bydlení. A zažil něco nečekaného, když přišel ráno k benzínce a promluvil s pokladní, která se divila, že až po páté ráno jde domů. „Doufám, že neděláte na tom, no, neubytováváte úkáčka... Už je to moc,“ řekla dotyčná podle starosty. „Neřekl jsem nic. Přece nedám holce pěstí. A co na to říct. Nemá tušení, co přijde. Nebo co je to válka,“ omlouval částečně její chování.

Pak popisoval zkušenosti s ubytováním uprchlíků: „Měl jsem takovou akci stěhovací. Doktor Radosta 2. Jsou z venkova. Jedna se ptala, zda se tu nebude střílet určitě. Děda, pořád chtěl pomáhat, jediný muž. Kamarád, abych skupinu tří žen, jejich tří miminek a babi s dědou nemusel rozdělit, půjčil velký byt v Hodkovičkách.

Kamarádku mimo rodinu, se třemi dětmi, jsem ubytoval v Řeporyjích. V bytě je měla zdejší holka. Osm. 57 m. Deset by už nedala. Hrdinka dnešní doby. Žaneta. Je mi jich strašně líto. Tihle nebyli snad nikdy dál než v Kyjevě. Možná ani tam ne. Nepřišli za lepším. Utekli před válkou. S kojenci. Ta se třemi dětmi v pubertě jim říká, že tatínek je u zásobování.“

A pak se Novotný vrátil k prodavačce u pumpy: „Ta holka z benzinky není zlá. Jen nebyla v noci se mnou a s Jirkou. Jen nebyla nikdy na útěku. Neměla strach v cizí zemi a cizím městě, že i tam se bude střílet. Zřejmě ani nikdy nebude. Jediný strach, co má, je, že tu zůstanou úkáčka. Že už je ‚to‘ moc. Jich moc. Já začínám mít pocit, jestli vono není moc nás. Chudáci to jsou. Musíme jim pomoci. Ne se jich štítit. Ach jo.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…