VIDEO Krvavé Velikonoce na Srí Lance: Výbuchy bomb v kostelech, 207 mrtvých a zadrženo sedm podezřelých

21.04.2019 9:18

Srí Lanka, ležící na ostrově Cejlon v Indickém oceánu poblíž Indie, zažívá krvavé Velikonoce. V kostelech a hotelech se ozvaly výbuchy bomb. Celkem osm útoků na různých místech v zemi si vyžádalo nejméně 207 mrtvých, je mezi nimi více než 30 cizinců. Stovky lidí jsou zraněny. Ministerstvo obrany oznámilo, že se podařilo zadržet sedm podezřelých.

VIDEO Krvavé Velikonoce na Srí Lance: Výbuchy bomb v kostelech, 207 mrtvých a zadrženo sedm podezřelých
Foto: Screen: Youtube
Popisek: Výbuch v kostele na Srí Lance.

Srí Lanka (Cejlon) prochází noční můrou. Takřka současně se na ostrově ozvalo osm mohutných explozí. Počet mrtvých narostl na 207, v průběhu času však čísla obětí stále narůstají. Zraněných je minimálně 450.

Podle BBC byla zasaženy hotely Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury, všechny se nacházejí v Kolombu a jde o pětihvězdičková zařízení. Výbuchy se ozvaly i v kostele sv. Šebestiána v Kataně severně od Kolomba, ve městě Batticaloa na východě Srí Lanky. Útok byl hlášen rovněž z kostela sv. Antonína na kolombském předměstí Kotahena.

Sedmý útok se měl odehrát později v hotelu u zoologické zahrady Dehiwala na jihovýchodním předměstí Kolomba. Osmá exploze je hlášena z obytného komplexu na severním předměstí hlavního města. Sebevražedný atentátník tam zabil tři policisty, uvedl server Novinky.cz.

VIDEO: Exploze v kostele zachycená řidičem

Policie podle srílanských médií dostala už před deseti dny informaci o hrozících útocích na křesťanské cíle. Zatím se k atentátům nikdo nepříhlásil. Bezpečnostní činitel, který nechtěl být jmenován, ale agentuře AP řekl, že útočili sebevražední atentátníci.

V cestovatelské databázi DROZD je na Srí Lance registrováno 92 Čechů, kterým Ministerstvo zahraničních věcí ČR rozeslalo varovné textové zprávy. Češi, kteří jsou na Srí Lance s cestovními kancelářemi, jsou podle Asociace CK v pořádku. Web indického listu Hindustan Times napsal, že mezi oběťmi jsou občané Británie, Nizozemska a USA, zahynul také jeden Číňan.

Srí Lanka je známa dlouhodobým krvavým konfliktem mezi většinovými buddhistickými Sinhálci a menšinou hinduistických Tamilů, který přerostl ve čtvrtstoletí trvající občanskou válku, která skončila v roce 2009.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…