Kšefty s byty. Vydražil od města, o rok později prodává o polovinu dráž. Možné jen v Praze. Milion vám tu stačí leda na hrob

07.07.2021 20:18

Mezi obyvateli Prahy 3 se šíří pohoršení nad jednáním tamní radnice kvůli „kšeftování“ s nepříliš dostupným bydlením na území této městské části. Nájemníky v bytech této Prahy 3, kteří se častokrát po mnoho let neúspěšně snaží o odkoupení městských bytů, jež obývají, nyní dosti nadzvedlo vydražení jednoho z bytů ve vlastnictví Prahy 3 během loňského roku. Ten je totiž nyní opět na prodej, soukromý vlastník jej však nabízí o více než čtyři miliony dráž. Stačilo vymalovat a vynést nábytek. Ceny bytových prostor navíc rostou i na dalších místech Prahy a za cenu bytu v okresním městě v příhraničí tedy v Praze pořídíte akorát tak místo na poslední spočinutí.

Kšefty s byty. Vydražil od města, o rok později prodává o polovinu dráž. Možné jen v Praze. Milion vám tu stačí leda na hrob
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Žižkov s dominantní televizní věží

Anketa

Měla by mít Česká republika na Evropské radě i nadále právo veta?

99%
0%
hlasovalo: 13838 lidí
V rámci facebookové skupiny sdružující obyvatele Prahy 3 se mnoho přispěvatelů bouří proti politice místní radnice, kterou zastává v rámci privatizačních pravidel nemovitostí a bytové politiky. Nevole se zvedla zvláště poté, co vyšlo najevo, jak skončil jeden z bytů, který se rozhodla tato městská část prodat, nový majitel ale bydlení v záměru rozhodně neměl.

Byt městské části nacházející se na ulici Hořanská o celkové podlahové ploše 109,8 m2 se třemi pokoji, kuchyní, chodbou a předsíní, koupelnou, WC a dvěma komorami a sklepem byl dražen v loňském září za vyvolávací cenu 6 336 000 Kč, přičemž se nakonec vydražil za 9 220 000 Kč. V tomto roce se po drobné rekonstrukci, která de facto znamenala vymalování stěn bílou barvou a lehké úpravy, již prodává za 13 500 000 Kč.

Obyvatelé Prahy 3 tak vcelku nechápou, jak je možné, že radnice není schopna přeprodeji svých nemovitostí předejít a proč prodává své byty výrazně pod tržní cenou, že by během několika měsíců cena vlivem růstu cen na nemovitostním trhu vzrostla o více než čtyři miliony korun, je totiž vyloučené. Troufají si tvrdit, že ani zlomek z této částky pak nestálo odstranění starého nábytku a vymalování stěn bílou barvou.

Jedna z komentujících upozornila, že například Praha 2 se těmto praktikám brání smluvní podmínkou spočívající v nutnosti obývání nemovitosti v délce minimálně pěti let na dané adrese.

Že Praha 3 tímto rozhodně neprospívá pokladně své městské části ani starousedlíkům, kteří by se rádi přestěhovali do větších prostor, dávali najevo i mnozí další. Možnost privatizace městských bytů je podle mnohých obyvatel i přes dlouhodobé obývání přitom častokrát odpírána.

Diskusi rozhořčených občanů posléze navštívil předseda kontrolního výboru a zastupitel této městské části za koalici Pro Prahu 3 sdružující ODS, KDU-ČSL a Svobodné Tomáš Sunegha, který popsal, že onen byt byl přibližně šest let prázdný a radnice „platila jen do fondu oprav“ poté, co předchozí nájemce neměl na nájem. I jemu vadí, že neprošel jeho zastupitelský návrh na přednostní právo koupě pro obyvatele Prahy 3. Uvedl též, že městská část i přes aktuální nedostatek bytů v Praze má ve vlastnictví až 180 bytů, které nikdo neobývá.

S upřednostněním obyvatel Vinohrad a Žižkova však nesouhlasí zastupitel a předseda výboru pro územní rozvoj za Zelené a nezávislé Matěj Michalk Žaloudek. „Jak lze prosím v dražbě na nejvyšší cenu upřednostnit někoho podle původu nebo bydliště? Znamená to fakticky slevu, tedy o něco nižší příjem do rozpočtu. Na kolik tuto hodnotu, že je kupujícím někdo z Prahy 3, ceníte?“ ohradil se. Problém by podle něj bylo i stanovení délky minimálního pobytu na území městské části. „A jaký by to přesně mělo mít vlastně důvod?“ tázal se.  

Jeho kolega za partaj Zelených a nezávislých a místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut poté dodal, že Praha 3 v minulém roce prodala v aukci čtyři byty. „My jako Zelení jsme zásadně proti otevřenému prodeji bytů, bytový fond města je už dnes velmi malý,“ dodal, čtyři byty prý byly akorát „ústupek“.

A pirátský radní Prahy 3 Jan Bartko také odmítl prodej pro obyvatele Prahy 3, cena by podle něj vyšla hůře a vznikl by „kočkopes“. Sám odmítá privatizaci dalších bytů.

Že se podobné věci děly na území Prahy 3 již v minulosti, Bartko kritizoval již během loňského roku. „Máme v ruce zdokladované případy, kdy občané, kteří zprivatizovali obecní byt, uzavřeli smlouvy o prodeji bytu dalším osobám dřív, než vůbec s městskou částí podepsali smlouvu o privatizaci. Privatizace mají sloužit našim občanům k tomu, aby na Praze 3 získali vlastní nemovitost, ve které už dlouhodobě bydleli, starali se o ni a mají motivaci zde dlouhodobě žít. Na privatizaci obecních bytů neexistuje žádný nárok. Většině občanů jistě nevadí, že jejich smlouva obsahuje klauzuli, že byt nemohou po šest let přeprodat mimo nejbližší rodinu, pokud zde plánují žít,“ varoval před podobnými praktikami v minulém roce prostřednictvím serveru Echo24.cz.

Analytická společnost Deloitte ve svém indexu cen nemovitostí upozorňuje, že ceny bytů v Praze i nadále rostou. Praha 3 je pak z pohledu růstu cen bytových prostor druhá nejvíce zdražující část, první je Praha 7.

„V březnu a dubnu pokračoval rostoucí trend cen pražských bytů. Průměrná cena za metr čtvereční vzrostla o 1,6 %, a činila tak 125 400 Kč. K největšímu nárůstu došlo v Praze 7, kde se cena za metr čtvereční zvýšila o 13,6 % na 133 500 Kč/m2. Ceny rostly také v Praze 3 (o 4,9 % na 129 400 Kč/m2) nebo v Praze 2 (o 3,9 % na 175 500 Kč/m2). Největší pokles naopak zaznamenala Praha 1, kde se ceny snížily o 5,17 %, přesto zůstává tento obvod i nadále nejdražší pražskou částí (193 000 Kč/m2),“ uvádí Delloitte ve své zprávě zveřejněné v červnu letošního roku.

A nejsou to jenom byty. Z nabídek realitních makléřů je patrné, že rostou i ceny dalších nemovitostí, a to včetně těch užitkových, výrazně zdražily i garáže, kdy některé se v širším centru Prahy nabízejí za ceny dalece přesahující velký byt v okresních městech.

S notnou dávkou nadsázky tedy dodejme, že kdo si nemůže dovolit byt ani garáž, pak má možnost ve spočinutí mezi českou elitou alespoň na konci životní cesty, byť tedy jen na rozměru tři metry čtvereční. Na prodej je totiž hrobové místo na hřbitově Vyšehrad-Slavín. Spočinutí mezi slavnými Čechy vyjde na necelý milion korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…