Kuba: Zastropovat na koruně? Kde na to vzít? Komu to nestačí, je zde síť dávek

14.09.2022 11:43

Jihočeský hejtman Martin Kuba pochválil vládu Petra Fialy (ODS) za to, že se rozhýbala a zastropovala ceny energií. Zdůraznil, že je zastropovala na rozumné hladině. Opozici poslal jasný vzkaz. A vysvětlil, jaký vztah má s Petrem Fialou. Chtěl by ho jednou v čele vlády nahradit? Nahlédněte.

Kuba: Zastropovat na koruně? Kde na to vzít? Komu to nestačí, je zde síť dávek
Foto: Hana Brožková
Popisek: Martin Kuba, hejtman Jihočeského kraje

Jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba ve vysílání Televize Seznam prohlásil, že je rád, že výzva krajů směrovaná k vládě na konci srpna, aby aktivně pomohl domácnostem s enormně vysokými cenami energií, byla vyslyšena. Kabinet Petra Fialy (ODS) rozhodl o zastropování cen elektřiny i plynu pro domácnosti.

„Mám z toho radost a považuji za důležitý krok, že se to stalo,“ usmál se Kuba. Vláda teď podle něj musí lidem říct, kolik budou platit oni, že to bude někde mezi 7 až 9 korunami za kilowatthodinu. „Vláda musí dát typové příklady a ty by se měly masivně objevovat,“ dodal před kamerami.

Jako hejtman prý tlačil na vládu, aby řešila energetickou krizi, protože „kamkoliv jsem přijel, tak se mě ptali, jak to teda bude s těmi energiemi."

„Každý rozumě uvažující člověk ví, že ten strop byl udělán tak, aby zabránil tomu, aby ti lidé platili nesmyslné částky, aby také všichni věděli, jak se v té zimě v tomhle budou pohybovat, aby všechno nemocnice, školy i domovy pro seniory věděly, že budou mít energii, v tom je to z mého pohledu strašně zklidňující. A zatím, s kým jsem mluvil, tak je ta informace zklidňující,“ pravil Martin Kuba.

Vláda stanovila maximální ceny silové elektřiny na šest korun za jednu kilowatthodinu (kWh) včetně DPH, u plynu bude maximální cena tři koruny za kWh.

A pokud opozice říká, že by elektřinu a plyn zařídila ještě levněji, tak také musí říct, kde by na to vzala peníze.

„Vláda hledá model, který je únosný pro rodiny, ale také takový, aby to ekonomicky zvládl stát, protože stát musí být připraven to dotovat, pokud by cena energií na trhu byla vyšší. Pokud někdo říká, že by to zastropoval na koruně, tak také musí říct: všechny vás to v budoucnosti bude stát tolik a tolik,“ upozorňoval jihočeský hejtman.

Pokud by i s tímto stropem někteří lidé finančně nezvládali svou situaci, mají k dispozici klasickou sociální síť, od příspěvku na bydlení, po jiné možnosti.  

V Jihočeském kraji už připravili program pomoci pro rodiny i pro seniory.

Na sociální síti Facebook programy rozepsal podrobněji.

„Nebudeme rozdávat peníze plošně všem, ale pokusíme se pomoct zhruba 30 % lidí s nejnižšími příjmy. První program bude zaměřen na pomoc rodičům s dětmi ve věku od tří let až do ukončení střední školy. A bude hlavně na podporu rozvojových aktivit dětí. Všichni víme, jak finančně náročné už dnes jsou kroužky, sporty nebo třeba jazykové školy. Pro některé rodiny to teď už fakt bude problém a já nechci, aby v našem kraji museli někteří rodiče omezovat rozvojové aktivity svých dětí, které jsou často klíčové pro jejich budoucnost,“ zdůraznil Kuba.

„Proto pomůžeme každé rodině nebo rodiči samoživiteli s dětmi, kde mají příjem nižší než 13 tis. Kč/měs. čistého na jednu osobu. Takže třeba rodiče s dvěma dětmi, kde příjmy rodičů jsou nižší než 52 tis. Kč/měs. čistého. Nebo dva rodiče s třemi dětmi, kde mají rodiče příjem pod 65 tis. Kč/měs. čistého. Nebo maminka samoživitelka s dvěma dětmi, která má příjem včetně alimentů nižší než 39 tis. Kč/měs. Čistého,“ dal příklad jihočeský hejtman.

Takovýmto rodinám prý kraj uhradí až 4 tisíce korun na školní a mimoškolní aktivity v prvním pololetí nadcházejícího školního roku. Peníze však nedostanou do ruky rodiče, ale konkrétní sportovní či zájmové kroužky. Rodiče u této organizace prokáží, že mají nárok na tuto podporu a vše ostatní prý už vyřídí kraj s danou organizací.

Teď vláda chystá řešení pro firmy. Kuba prý na firmách v Jihočeském kraji vidí, že jim nárůst cen za energie dává zabrat. Platí to i o tak velké firmě, jako je Madeta.

„Jihočeská Madeta se po letech zisku a normálního fungování dostala do měsíčních ztrát. A to je pro mě signál, že něco není normální. Představte si, že vy normálně platíte za energie 20 milionů měsíčně, ale teď najednou platíte 870 milionů. To je něco, co rychle nedokážete vyřešit nějakými úsporami. ... A já už jsem někde říkal, nebavme se o tom, jestli budou mít lidé doma 18 nebo 19 stupňů. Pokud ti lidé nebudou mít kam chodit do práce, tak to bude úplně jiný problém,“ upozorňoval Kuba.

V Libereckém kraji se hlásí o pomoc skláři a v dalších krajích zástupci jiných odvětví.

V závěru svého vystoupení zdůraznil, že je připraven dál vést Jihočeský kraj. Kdyby chtěl do vyšších pater politiky, bude kandidovat do Sněmovny. „Mám syna a chci ho vidět vyrůstat a trávit s ním čas,“ vysvětlil svůj motiv, proč se nehrne na nějaké ministerstvo. Ale občas se nezdráhá rozhýbat nějakou debatu.

„On (premiér Petr Fiala) musí tu koalici držet pohromadě a někdy i trochu jako schválně se snažit dávat najevo, že žádný ministerstvo neudělalo chybu, protože jeho úkolem je to dělat. A je to logickým úkolem, protože ve Sněmovně nezůstala žádná rozumná opozice. Je tam hnutí ANO a SPD a před branami zůstali komunisté a Trikolora. Je to složitý. Ale pak je fajn, když má vedle sebe člověka, který to trochu rozhýbe. My máme s Petrem Fialou pohodový vztahy a komunikujeme spolu. Ale protože tady v Praze skupina novinářů ráda žije věcma, který se nikdy nestanou, tak se tady vypráví různé věci. Já nechci být premiérem. Je dobře, že je premiérem Petr Fiala, zaslouží si to. Nechci být ani ministrem,“ zdůraznil Kuba s tím, že kolegové z vlády stávající nelehkou situaci zvládnou.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…