Kubek si stěžuje: Návrh zákona o neziskovkách jsme dali vládě v červnu. Ta ale mlčí

07.12.2014 11:22

Vlastní návrh zákona o neziskových nemocnicích připravila Česká lékařská komora. Mimo jiné zavádí pacientské ombudsmany a opětně vrací do hry „spádové oblasti".

Kubek si stěžuje: Návrh zákona o neziskovkách jsme dali vládě v červnu. Ta ale mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Případ z letošního dubna, kdy sanita objela s přiotrávenou pacientkou sedm pražských nemocnic, než se dostala do péče lékařů, by se už neměl opakovat. Lékařská komora totiž ve svém návrhu zákona o neziskových nemocnicích zavádí „spádové nemocnice“, které by nesměly odmítnout žádného pacienta.

V každé nemocnici by měl být pacientský ombudsman

A pokud by v nemocnici problém přesto nastal, řešil by ho nově pacientský ombudsman. Podle zmíněného návrhu zákona by totiž působil v každé nemocnici. „Ve vyspělých zemích je to standardní věc. Pacienti mají možnost obrátit se na profesionála, který je většinou právník, vysvětlí jim jejich práva a pomůže vyřešit stížnosti," uvedl k tomu šéf České lékařské komory Milan Kubek.

Návrh zákona o neziskových nemocnicích z dílny České lékařské komory už má podle Kubka na stole vláda, které jej předala ČLK už začátkem června. „Dokumentem o pětadvaceti stranách se ale prozatím nikdo nezabýval. S vlastním návrhem přitom vedení rezortu nepřišlo,“ upozornil server. Přitom podle koaliční smlouvy by měl nový zákon o neziskovkách platit už od ledna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…