Kubera: Kdo navrhne řád pro Klause, bude zrádce a nepřítel lidstva

13.02.2013 8:43

Brzy již exprezident Václav Klaus zřejmě přijde o dva nejvyšší řády, jež mu byly propůjčeny v úřadu - Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Parlament sice může rozhodnout o propůjčení těchto vyznamenání i po odchodu z funkce, ale například senátor Jaroslav Kubera (ODS) k tomu ve středečních Lidových novinách poznamenává, že k tomu nikdo nenajde odvahu. Navrhovatel by se stal nepřítelem lidstva.

Kubera: Kdo navrhne řád pro Klause, bude zrádce a nepřítel lidstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Václav Klaus se od svého předchůdce v prezidentském úřadu Václava Havla v mnohém liší. Mezi jiným to zřejmě bude také v tom, že Klausovi nezůstanou dvě nejvyšší státní vyznamenání po odchodu z funkce. Václavu Havlovi z vůle Parlamentu ČR zůstaly. Proti tehdy byli jen komunisté. V Klausově případě se po bok komunistů staví i ČSSD a TOP 09. Jediné zákonodárci, kteří by byli ochotni zvednout ruku pro ponechání řádů, najdeme v ODS.

Dostane Klaus řád 28. října od prezidenta Zemana?

„Ten, kdo by to navrhl, by byl asi označen za nepřítele lidstva. Myslím, že teď někdo přijde spíš s obviněním z velezrady,“ zmínil šéf senátorů ODS Jaroslav Kubera. „Myšlenka je to ale zajímavá. Až se situace uklidní a nový prezident se zaběhne, tak bude hodnocení vypadat asi jinak,“ dodal. Jeho stranický kolega Jiří Oberfalzer je připraven předložit návrh na Klausovo vyznamenání ke 28. říjnu.

Ponechání řádů Klausovi považuje za správné i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS), ale také Jiří Paroubek. „Myslím si, že ke každému prezidentovi by se měly parlamentní komory zachovat stejně. Hlasoval bych pro – přes všechny politické výhrady, které jsem k prezidentu Klausovi dlouhá léta měl,“ uvedl.

Většina politiků však řádům pro Klause říká jasné ne, a to především kvůli amnestii, kterou odcházející prezident vyhlásil na Nový rok 2013 a rozhněval tím většinu české společnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…