Kubera, Menzel, Scruton, Petrov a další. Zavzpomínejte na osobnosti, které nás letos opustily

31.12.2020 7:26

TAKOVÝ BYL ROK 2020 Blíží se konec roku a spolu s ním vám Parlamentní listy přinášejí smutnou zprávu o tom, které známé osobnosti nás tento rok opustily. Letos odešly významné postavy jak politiky, byznysu, sportu, tak i umění. A to jak české tak světové úrovně. Nejbohatší Češi, bratr prezidenta i James Bond.

Kubera, Menzel, Scruton, Petrov a další. Zavzpomínejte na osobnosti, které nás letos opustily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

20. ledna 2020 zemřel dlouholetý primátor města Teplice, senátor a významný člen Občanské demokratické strany Jaroslav Kubera. Bylo mu 72 let. I jeho političtí odpůrci museli uznat, že šlo o špičkového politika, který vždy hájil svobodu jednotlivce a své konzervativní svobodomyslné názory uměl podat s humorem a elegancí. 9. dubna ho následoval další významný polistopadový politik Zdeněk Jičínský. Právník, disident a signatář Charty 77. Po sametové revoluci poslanec a člen ČSSD.

9. července odešel naopak významný představitel éry předlistopadové, Miloš Jakeš. Normalizační politik, generální tajemník ÚV KSČ. Ani v novém režimu své názory nezměnil a zůstal pravověrným komunistou. Zemřel ve věku 97 let.

Vlastní rukou ukončil svůj život uhlobaron, miliardář a významná postava sokolovského regionu František Štěpánek. Příčinou sebevraždy byly patrně obavy ze špatných vyhlídek jeho společnosti Sokolovská uhelná a jejích zaměstnanců. Současně údajně trpěl depresemi. Byl dvakrát ženatý a měl tři děti. 24. dubna zemřel na rakovinu s rychlým průběhem další podnikatel Martin Ulčák, který se stejně jako Štěpánek řadil mezi 100 nejbohatších Čechů. V době jejích ekonomických problémů se pokoušel o ovládnutí společnosti Sazka. V závěru života vstoupil do skupiny Vítkovice Jana Světlíka.

5. září opustil tento svět i režisér Jiří Menzel, jehož snímky jako Postřižiny, Slavnosti sněženek, Na samotě u lesa či Vesničko má středisková se staly kultovními. Byl nositelem vysokého francouzského uměleckého titulu Řád umění a literatury. V listopadu 2017 podstoupil několik hodin trvající operaci. Zemřel ve věku 82 let. 24. listopadu zemřela také rozhlasová hlasatelka a moderátorka Kamila Moučková. Jako první ohlásila z televizní obrazovky v roce 1968 vpád vojsk Varšavského paktu do Československa.

7. prosince 2020 pak Česko obletěla smutná zpráva o skonu významného domácího skladatele. Vadim Petrov byl znám několike generacím Čechů, úspěch ale slavil i daleko za našimi hranicemi. Dospělým dělaly radost jeho symfonie, či písně pro divadelní hry, filmy a seriály. A každé malé dítě i dnes zná Petrovovu hudbu z Krkonošských pohádek, či z Pohádek o krtkovi. Umělci, který v roce 2018 obdržel mimo jiné medaili Za zásluhy I. stupně v oblasti školství a kultury z rukou prezidenta Miloše Zemana, bylo nedožitých 89 let.

Anketa

Která z mrtvých osobností Vám nejvíce schází?

hlasovalo: 37661 lidí

Připomeňme si teď pár zahraničních jmen, jejichž život tento rok skončil. Prvním z nich je íránský generál Kásim Sulejmání, který byl zabit 3. ledna americkým bojovým dronem. Jeho smrt začátkem roku vyvolala značné obavy, zda se neschyluje k rozsáhlému konfliktu mezi Íránem a Spojenými státy. 25. února zemřel bývalý egyptský prezident Husní Mubárak. Egyptu vládl od roku 1981 do února 2011, kdy byl donucen rezignovat po vlně protestů, tzv. Arabského jara. Zemřel ve věku 91 let.

Za zmínku také jistě stojí úmrtí Roberta Trumpa, bratra amerického prezidenta Donalda Trumpa. Robert Trump byl podnikatel a manažer. Zemřel 15. srpna ve věku 72 let. V prohlášení prezidenta Trumpa k úmrtí bratra stojí: „Nebyl to jen můj bratr, byl to můj nejlepší přítel.“

Celý konzervativní svět byl zasažen zprávou, že 12. ledna 2020 zemřel britský filozof, politolog a spisovatel Roger Scruton. Scruton je pro Česko významný zejména proto, že za dob komunismu se zde podílel na činnosti tzv. podzemní univerzity a vedl ze zahraničí bytové semináře v Praze, Brně i Bratislavě. Mezi jeho posluchače patřili třeba dnešní přední politici ODS Petr Fiala či Alexandr Vondra nebo Petr Pithart. Uměl také česky.

Rok 2020 nás připravil také o mnoho světových ikon umění. 5. února zemřel v požehnaném věku 103 let americký oskarový herec Kirk Douglas. 17. března odešel z tohoto světa ruský spisovatel a politik, bouřlivák a nacionální bolševik Eduard Limonov. 24. března ho pak následoval, rovněž ve vysokém věku, francouzský kreslíř a ilustrátor Albert Uderzo. Autor komiksů o Asterixovi a Obelixovi, Galech, kteří jako jediní vzdorují Římské říši.

31. října zemřel herec a producent Sean Connery. Proslavila jej zejména role Jamese Bonda, kterého ztvárnil ve filmech jako Dr. No, Goldfinger, Thunderball, Srdečné pozdravy z Ruska a několika dalších. Zazářil rovněž ve snímcích jako třeba Highlander nebo Jméno růže. Bylo mu 90 let.

Ve věku 91 let zemřel také italský hudební skladatel, velikán filmové hudby Ennio Morricone. Jeho hudba k filmům jako je Hodný, zlý a ošklivý, Tenkrát na západě nebo Misie je objektivně fenomenální. Své devadesáté narozeniny oslavil v Praze před zcela vyprodanou O2 Arénou. Rád spolupracoval s Českým národním symfonickým orchestrem. Ten mu také třeba pomáhal nahrávat hudbu pro film Osm hrozných amerického režiséra Quentina Tarantina.

Smutné zprávy se týkaly i sportu. Tragická událost ukončila předčasně život basketbalisty, dvojnásobného olympijského vítěze Kobe Bryanta, se kterým se 26. ledna 2020 zřítila jeho osobní helikoptéra. Na palubě byla rovněž Bryantova dcera a dalších sedm lidí. Hráč vyhrál celkem pět titulů NBA. Bylo mu 42 let. Dalším sportovcem, který vyklidil hřiště, byl fotbalový mág, Argentinec Diego Marradona. Je považován za jednoho z nejtalentovanějších světových hráčů fotbalu všech dob. Mistr světa z Mexika 1986 s přezdívkou Boží ruka známý svými drogovými eskapádami, zemřel 25. listopadu 2020 ve věku 60 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…