Kubera nabral v ČT otáčky: Studentky na UK chtějí společné záchodky. Když Prague Pride, tak my rozkouříme Prahu. Zeman chce zničit Sobotku. A vypukne válka!

05.02.2017 14:00

V nedělních Otázkách Václava Moravce proti sobě zasedli ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) a senátor Jaroslav Kubera (ODS). Ten znovu ukázal, že si ani před kamerami nebere servítky. Prozradil, že chce rozkouřit Prahu a že si prezident Zeman nedá pokoj, dokud nezničí premiéra Sobotku. Jan Chvojka s Kuberou držel krok. „Ojebávání, to je něco, co provází pana ministra financí jeho životem,“ udeřil na Babiše.

Kubera nabral v ČT otáčky: Studentky na UK chtějí společné záchodky. Když Prague Pride, tak my rozkouříme Prahu. Zeman chce zničit Sobotku. A vypukne válka!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu PČR Jaroslav Kubera

Původně měl před kamery proti Jaroslavu Kuberovi usednout předseda Senátu Milan Štěch, ale na poslední chvíli se omluvil pro nemoc. Kubera to přičítá tomu, že Štěch nekouří. „Nám, co kouříme, se inverze nestačí dostat přes dehet na plicní sklípky. Ale já jsem se strašně bál, že tady bude zima. Víte, že jsem sem i volal, protože dehet je sice v létě dobré mazivo na klouby, ale v zimě jim to nedělá dobře,“ rozesmál hned na úvod Moravce Kubera.

Následně došlo na trochu vážnější téma. Prezident oznámil, že podá ústavní stížnost na novelu zákona o střetu zájmů zvanou „lex Babiš“. Chvojka věří, že Ústavní soud prezidentovu stížnost odmítne.  

„V politice bychom měli být připraveni na všechno. Je pravomocí prezidenta tuto ústavní stížnost podat. Já jsem to konzultoval s panem Alešem Gerlochem, děkanem Právnické fakulty UK, a on v tom zákoně nenašel žádné pochybnosti,“ dodal Chvojka.

Anketa

Kdo má v tuto chvíli nejvíc vaší důvěry? (hlasování od 5.2.2017)

hlasovalo: 12728 lidí

Kubera doplnil, že senátoři se chystají podat jednu ústavní stížnost, ale jinak nemá ty obrátky k Ústavnímu soudu příliš rád. „Senátoři podají ústavní stížnost, ve které budou požadovat, aby ústavní soud zrušil některé části zákona o rozpočtové zodpovědnosti. Ale jinak se mi nelíbí, když se Ústavní soud stává čtvrtou parlamentní komorou. Ono je to tak, že když někdo prohrává nějaký politický spor, obrací se na Ústavní soud,“ posteskl si Kubera.  

Chvojka uvedl, že Andrej Babiš společnost Agrofert převedl do svěřenských fondů, což mu zákon umožňuje. Neodpustil si ovšem poznámku na adresu současného ministra spravedlnosti Roberta Pelikána za hnutí ANO, který ještě jako advokát svěřenské fondy kritizoval jako ne právě nejprůhlednější strukturu.

Podle Kubery se jen ukazuje, že ta novela zákona byla vlastně k ničemu, protože Babiš zákon obešel. „Mně třeba vůbec nevadí, že má Andrej Babiš média. Pro mě je to jen poučení, že je čtu tak, jak jsem byl zvyklý za totality, to jest mezi řádky,“ prozradil Kubera s tím, že se dívá na to, co Babišovi redaktoři píšou, proč to píšou a proč některé věci naopak nepíšou. Ukázalo se, že máme problém. „Držíme býka za rohy a někdo nám ho zezadu kope do zadku,“ smál se Kubera.

Posléze ocenil stranickou loajalitu poslanců ČSSD. Sociální demokraté prý dávají Kuberovi často za pravdu, pokud jde o odpor např. proti zákazu kouření v restauracích.

„Oni mi říkají, že mám pravdu, ale když se o tom zákoně hlasovalo, tak hlasují pro něj. To je obdivuhodná stranická disciplína. Pan premiér a předseda klubu je asi mají pěkně zmáknuté. Takhle my to v ODS nemáme. Když se hlasovalo o Lisabonské smlouvě, tak já jsem hlasoval proti ní. Topolánkovi nepomohlo, ani když mi klečel na břiše,“ prohlásil Kubera.

V souvislosti s kouřením ve studiu vzpomněl ještě na jeden případ. Studentky na Filozofické fakultě UK podle Kubery prosazují společné záchodky. „Já to jasně podporuji, ale jedině za předpokladu, že tam budeme moct kouřit společně s ženami, protože záchodky byly vždycky doménou nás kuřáků,“ smál se Kubera.

Na léto plánuje jednu podívanou. Jak se v létě procházejí po Praze homosexuálové v pochodu Prague Pride,  tak chce podobně Kubera uspořádat pochod kuřáků, kterých je asi milion a půl. „Že bychom v létě rozkouřili Prahu,“ smál se senátor.  

Babišovo druhé jméno je „ojeb“, smál se Chvojka

Posléze se pánové věnovali dluhopisové aféře Andreje Babiše (ANO), které si nakoupil korunové dluhopisy Agrofertu za miliardu a půl, jenže mu prý k nákupu chybělo až 150 milionů korun, pokud vycházíme ze zdaňovaných příjmů přiznaných samotným Babišem. Kubera se domnívá, že dluhopisová aféra nakonec Babišovi pomůže.

„Optimalizaci dělá každý. Malí podnikatelé si píšou věci do nákladů. Já jsem nedávno nakupoval papiňák pro dceru a prodavačka se mě ptala, jestli mi má napsat šroubováky. Vůbec jsem nechápal, na co se ptá a ona mi sdělila, že šroubováky bych si mohl dát do nákladů,“ popsal jednu příhodu senátor.

Slabinu vidí v tom, že se zákony snažíme popsat úplně všechno. „To je jen o tom, že se snažíme v zákonech popsat celý život od narození až do smrti a ono to prostě nejde. ... Ta kauza korunových dluhopisů Babišovi pomůže. Samozřejmě. On může argumentovat, že všichni jsou proti Babišovi,“ připomněl Kubera Babišovu argumentaci, kterou využíval ministr financí opakovaně.

Po volbách to podle Kubery bude vypadat následovně. „Skoro stoprocentně řeknu, že pokud Babiš vyhraje, tak mu bude stačit jen jeden koaliční partner. Ať osloví kterýkoli subjekt ve Sněmovně a nabídne mu post vicepremiéra, tak ten partner do toho půjde,“ je přesvědčen senátor.

Jan Chvojka šel v hodnocení Babiše o dost dál. Na koaličních radách prý Babiš často nadává, mluví sprostě anebo nadává slovensky. Proto udělal premiér Bohuslav Sobotka dobře, když použil sprosté slovo a nařkl Andreje Babiše, že „ojebal český stát“. „To ojebávání, to je něco, co provází pana ministra financí jeho životem. Já bych skoro řekl, že ojeb je jeho druhé jméno,“ přisadil si Chvojka. Babiš se podle jeho názoru v této dluhopisové kauze plácá.

Na přetřes přišel i prezident Miloš Zeman, který v době voleb a krátce po volbách může notně zamíchat českou politickou scénou. „Miloš Zeman si nedá pokoj. Dokud nezničí Bohuslava Sobotku, tak nedá pokoj,“ prohlásil bez obalu Kubera. Na březnovém sjezdu ČSSD ale Sobotka podle Kubery uspěje. Jeho oponenti počkají, jak dopadnou volby a pak budou mít čas na další útok.

Moravec připomněl, že exprezident Václav Klaus ODS také nešetříval a podívejte se, kde je ta strana dnes. Senátor dal moderátorovi v podstatě za pravdu. Tyto rozbroje podle jeho názoru oslabují tradiční politické strany, což je podle Kubery škoda. Pokud jde o aktuální spolupráci Miloše Zemana s Andrejem Babišem, tak ta může být jen dočasná. 

Chvojka tak dramaticky vztah Miloše Zemana a Bohuslava Sobotky neviděl. „Věř a víra tvá tě uzdraví,“ konstatoval. Chce zkrátka věřit, že k boji mezi Sobotkou a Zemanem nedojde.

Nakonec došlo i na pár slov k mezinárodní situaci. Kubera má strach z toho, že nadcházející volby v Německu vyhraje socialista Martin Schulz.

„Jestli se Martin Schulz stane říšským kancléřem, teda spolkovým kancléřem, tak to pro mě bude strašlivá zpráva, ale demonstrovat proti tomu nebudu, protože si ho zvolili Němci a na to mají právo,“ podotkl senátor.

Došlo i na Trumpa. „Ta Evropa nedělá nic. Ta pomalu umírá. Já si myslím, že to je důvod, proč byl zvolen Donald Trump novým americkým prezidentem. On vyhrál, protože řekl „Trochu života do toho umírání". Evropa pomalu umírá, neustále o něčem diskutuje, ale jinak nic nedělá," hřímal člen ODS.

Prozradil také, že má strach z války. „Není normální, že vám půjčím stovku a vy mně vrátíte devadesát korun. To není normální, ale přesně takhle fungují záporné úroky a kvůli nim vypukne válka," vykresloval temnou budoucnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…