Kubera předal ruskému velvyslanci usnesení Senátu kvůli roku 1968

10.07.2019 16:38

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) dnes předal ruskému velvyslanci Alexandru Zmejevskému usnesení horní komory, která odsoudila záměr uznat účastníky okupace Československa z roku 1968 za válečné veterány. Zmejevskij zopakoval své dřívější stanovisko, že šlo o iniciativu dvou poslanců, od které se ruské vedení distancuje, řekl ČTK Kubera. Ruský záměr zveřejněný v červnu vyvolal silnou kritiku v Česku i na Slovensku, Zemejvského si kvůli tomu předvolal i prezident Miloš Zeman.

Kubera předal ruskému velvyslanci usnesení Senátu kvůli roku 1968
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

"Já jsem mu předal usnesení Senátu. On potvrdil to, co řekli i nejvyšší představitelé Ruské federace, že to je ojedinělý projev dvou poslanců, který nemá oporu, a že smlouva, kterou jsme podepsali s Ruskou federací, platí. Že to potvrdil i (ruský) prezident (Vladimir) Putin, že ta smlouva platí a že to je nějaký okrajový jev, který by nás neměl znepokojovat," řekl Kubera.

K dodržování smlouvy mezi Ruskem a Českem z roku 1993 se přihlásil Zmejevskij i na červnové schůzce se Zemanem. Podle dokumentu mají obě strany vůli skoncovat s totalitní minulostí spojenou právě s okupací v roce 1968. Smlouva podepsaná tehdejšími prezidenty obou zemí označuje okupaci za nepřípustné použití síly proti Československu a následné setrvávání sovětských vojsk na československém území za neospravedlnitelné.

Kubera jednal se Zmejevským také o situaci v letectví, protože kvůli sporům o povolení k přeletům bylo na počátku července zrušeno několik spojů mezi Prahou a Moskvou. Ministerstva dopravy obou států se později dohodla na zachování současného letového provozu do konce léta, úřady mezitím budou jednat o dlouhodobém řešení situace. Předseda Senátu se dnes ptal ruského velvyslance na podrobnější informace o příčinách sporu, Zmejevskij je ale podle Kubery neměl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…