Kubera promluvil: Velvyslanec Ruska se vůči mně chová agresivně. Zato ten čínský...

30.10.2019 18:18

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Vysvětloval, zda senátní delegace vyrazí na ostrov Tchaj-wan, proč je pro Čínu tak citlivé toto téma a zda by nebylo načase jet také do jiné asijské země než do Číny. Upozornil také na to, že ruský velvyslanec se vůči němu jako předsedovi Senátu chová agresivně.

Kubera promluvil: Velvyslanec Ruska se vůči mně chová agresivně. Zato ten čínský...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Předseda Senátu Jaroslav Kubera odmítl kritiku čínského velvyslance, ale pro Deník N připustil, že možná nepojede na Tchaj-wan, aby neuškodil českým podnikatelům. „Víte, my velmi často předbíháme. Ono to začalo tím, že jsem měl v létě setkání s asijskými velvyslanci a oni si postěžovali, že trochu upřednostňujeme Čínu a na ostatní asijské země tak trochu zapomínáme. Dnes jsem např. přijal velvyslance Singapuru,“ prozradil Kuberu.

Citlivost vztahů Číny a Tchaj-wanu plyne z toho, že má Čína obavy z toho, že by se mohl chtít některý její bohatý region osamostatnit, aby nedoplácel na regiony podstatně chudší. Cestu na Tchaj-wan proto prý Kubera zváží.

Před cestou ho varoval prezident Miloš Zeman, který vyjádřil obavu, že Slavia by kvůli této cestě mohla přijít o čínské investice.

„My jsme pouze řekli, že nebudeme zvyšovat napětí, protože na Tchaj-wanu v tuhle chvíli jsou volby,“ upozornil Kubera s tím, že pokud volby vyhrají kritici vztahů s Čínou, tak se vzájemné vztahy zhorší, zatímco když tchajwanské volby vyhrají mírnější politici, Čína nebude tak háklivá. A v zájmu českých podnikatelů je, abychom udržovali korektní vztahy. „A vůbec nejde jen o PPF Petra Kellnera, která se často zmiňuje,“ upozornil Kubera s tím, že je třeba mít na mysli také obchodní zájmy škodovky a dalších firem.

V únoru se prý pojede do Izraele a senátní delegace by mohla vycestovat i do Asie. O tom, zda dojde i k cestě na Tchaj-wan, bude rozhodnuto v prosinci nebo v lednu. Rozhodne to prý on, ale po poradě s kolegy.

Prozradil také, že s čínským velvyslancem má korektní vztahy, protože se čínský diplomat chová korektně. Jiní diplomaté se prý chovají agresivně.

„Čínský velvyslanec Čang Ťien-min se ke mně chová velmi korektně. Jsou jiní, kteří se chovají jinak. Abych někoho neurazil, tak třeba ruský velvyslanec se chová velmi agresivně,“ prozradil Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…