Kubice chce prošetřit nezávislost vyšetřování. Nejen u CASA

13.07.2012 16:39

Ministr vnitra Jan Kubice se v pátek odpoledne rozhodl požádat, aby Nejvyšší státní zástupce prověřil, zda v kauze CASA nedochází k ovlivňování policie. Podle ministra je třeba prověřit, zda v tomto případě není narušena nezávislost trestního řízení. Kubice chce přezkoumat, zda k narušení nezávislosti vyšetřovacích orgánů nedošlo i v jiných kauzách.

Kubice chce prošetřit nezávislost vyšetřování. Nejen u CASA
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Ministr vnitra se v pátek obrátil dopisem na Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Podle mluvčího ministerstva Vladimíra Řepky je jeho obsahem žádost o prověření, zda při vyšetřování nákupu letadel CASA nebo v jiných kauzách nedochází k ovlivňování vyšetřování.

Kubice zadal Nejvyššímu návladnímu tento úkol i přesto, že jej policejní prezident Petr Lessy ujistil, že vyšetřování probíhá v souladu se zákonem a na vyšetřovatele žádný nátlak vyvíjen nebyl. „Přestože z odpovědi policejního prezidenta usuzuji, že k ovlivňování výše zmíněného vyšetřování nedochází, obrátil jsem se dnes dopisem na nejvyššího státního zástupce,“ sdělil sám ministr vnitra.

Na pátečním jednání bezpečnostního výboru sněmovny si však ministr vnitra stěžoval, že mu policejní prezident již dva týdny nebyl schopen vysvětlit, jak to bylo s telefonátem ministra financí Miroslava Kalouska vyšetřovateli kauzy údajně předražené armádní zakázky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…