Kulhánkova kariéra nekončí. Bude Česko reprezentovat u OSN

04.12.2021 7:26

Vláda Andreje Babiše (ANO) v demisi v uplynulých dnech schválila některé nové velvyslance. Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře a dlouholetý kariérní diplomat Rudolf Jindrák se má stát českým velvyslancem na Slovensku, končící ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) by měl Českou republiku zastupovat v sídle Organizace spojených států (OSN) v New Yorku. Informoval v pátek server Seznam Zprávy s odkazem na dva na sobě nezávislé zdroje. Nominace obou diplomatů je podle informací webu předjednaná mezi dosluhující a nastupující vládou.

Kulhánkova kariéra nekončí. Bude Česko reprezentovat u OSN
Foto: czechleaders.com
Popisek: Jakub Kulhánek

Nominace obou diplomatů je podle informací serveru předjednaná mezi dosluhující a nastupující vládou. Vysílání velvyslanců se podle zvyklostí odehrává neveřejně, úřady ani navržení diplomaté je oficiálně nekomentují do doby, než získají souhlas hostitelské země či instituce.

Současný velvyslanec v Bratislavě, někdejší policejní prezident Tomáš Tuhý, by měl vést ambasádu ve Slovinsku. Prestižní post při OSN v New Yorku je už volný – nedávno jej opustila velvyslankyně Marie Chatardová, jejímž novým působištěm se stal Londýn, uvedl server.

Novým ministrem zahraničí má být v novém kabinetu pětikoalice pirát Jan Lipavský, který se o některých už schválených nominacích vyjádřil kriticky. Konkrétně zpochybnil záměr vyslat do Finska končícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), skepticky se vyjádřil i k nominaci Jindrákova zástupce Petra Pirunčíka jako velvyslance na Ukrajině.

Právě Lipavský je podle médií zřejmě oním kandidátem na ministra, k němuž má výhrady prezident Miloš Zeman a hodlá ho podle svých slov „vetovat“.

Jakub Kulhánek se stal ministrem zahraničí letos v dubnu, do té doby byl náměstkem u Jana Hamáčka. Jemu předtím dělal poradce. Působil jako analytik neziskové organizace Asociace pro mezinárodní otázky a rovněž v Center for European Policy Analysis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…