Kuřáci netruchlete. Tabákový koncern rozdává v centru Prahy popelníčky zdarma

31.05.2017 16:52

Cigaretu už si ode dneška v hospodě či baru nezapálíte. A když jdete ven, pro jistotu s sebou raději mějte mobilní popelníček. Hlavní město Praha si totiž nárůst nedopalků v ulicích nepřeje a stejného názoru je i tabáková firma British American Tobacco, která v rámci kampaně „Město není popelník“ první den platnosti nového protikuřáckého zákona rozdává ve vybraných lokálech v centru Prahy kuřákům mobilní popelníčky.

Kuřáci netruchlete. Tabákový koncern rozdává v centru Prahy popelníčky zdarma
Foto: maz
Popisek: Zaujali i postarší paní na Havelském náměstí

Dnešní půlnocí odstartoval pro kuřáky šok, ze kterého se budou možná ještě pár týdnů vzpamatovávat. V baru či restauraci si totiž už nezapálí. V platnost vešel dlouho připravovaný protikuřácký zákon, o který se vedla napříč politickým spektrem poměrně hlasitá bitva. Využít situace pro zlepšení svého obrazu u veřejnosti se rozhodla americká tabáková firma British American Tobacco, která se pod záštitou pražského magistrátu rozhodla rozdávat v centru Prahy kuřákům mobilní popelníčky. Důvodem má být osvěta. Kdyby totiž kuřáci náhodou zapomněli na to, že nedopalky nepatří na zem, ale jen do k tomu určených nádob.

O možném nárůstu odhozených nedopalků v centru Prahy v souvislosti s nově přijatou legislativou se ParlamentnímListům.cz nedávno zmínil i náměstek primátorky města Petr Dolínek, podle kterého každou podobnou iniciativu Praha vítá. British American Tobacco chce během prvního dne platnosti zákona rozdat v centru Prahy zhruba tisícovku mobilních popelníčků ve vybraných podnicích. Pokud se koncept osvědčí, plánuje s nápadem firma expandovat i do dalších měst po České republice. 

Akce odstartovala úderem poledne v podniku Cafe Cafe v Rytířské ulici. „Myslím si, že je to skvělý nápad,“ sdělila ParlamentnímListům.cz jedna z návštěvnic kavárny, kterou dobrovolníci BAT s popelníčkem oslovili. „Já sice, když jdu po ulici, nekouřím, ale ti, kteří ano, to určitě využijí,“ dodala. S tím souhlasili i ostatní. „Naprosto perfektní,“ uvedla jedna z trojice postarších dam, které do podniku zašly na oběd. „Když to teď máme, omezíme kouření na dvě denně, které se tam vejdou,“ dodala s poukazem na miniaturní rozměry kapesního popelníčku.

A jak podnik zvládá to, že protikuřácký zákon vešel v platnost? Vzhledem k pečlivě odděleným prostorům pro kuřáky a nekuřáky se zde žádné drama nekoná. Ústy jedné ze zaměstnankyň kavárny ale na adresu zákona zaznívají hořká slova. „Je to diskriminace. Investovali jsme velké peníze do vybudování oddělených prostorů pro kuřáky a nekuřáky, tak aby se navzájem neobtěžovali, a teď přijde takový zákon,“ poznamenala k nové legislativě. I ona ale nápad s mobilními popelníčky vítá.  

Následně se dobrovolníci vydali do ulic Starého Města, aby odchytávali kuřáky a rozdávali jim popelníčky. Cílem je, jak BAT avizovala již dříve, osvěta. Aby kuřáci nezapomněli na to, že cigaretové nedopalky patří buď do popelníku, specializovaných nádob, ale rozhodně ne na městskou dlažbu. „Naše infrastruktura v  tomto ohledu není zrovna ideální,“ okomentoval již dříve pro ParlamentníListy.cz obavy z nárůstu nedopalků v ulicích Petr Dolínek. Narážel při tom na to, že popelníků či odpadkových košů v ulicích hlavního města stále není dostatek.

„Jsem z Plzně a většinou kouřím v autě. Nicméně je to moc šikovné. Málokdo dnes hodí cigaretu do koše,“ sdělil muž středního věku na Ovocném trhu ParlamentnímListům.cz poté, co mu hostesky daly popelníček. I on souhlasil s tím, že to, že kuřáci odhazují špačky jen tak ledabyle na zem, je opravdu nechutné. „Myslím, že se to do kapsy vejde,“ doplnil.

I tak se někteří kuřáci nabídce vzpírali a působili rozpačitě. Patřila mezi ně i jedna z elegantně oblečených dam, kterou dobrovolníci BAT oslovili. Po chvilce naléhání ale podlehla a popelníček s logem BAT si vzala. A byl důvod k oslavě. „Lepší, než kdyby vajgly končily jen tak na zemi,“ poznamenal jeden z dobrovolníků. BAT plánuje rozdávat mobilní popelníčky ve vybraných podnicích pražského centra až do večera. Na hostesky v dresech British American Tobacco tak můžete narazit například v Hangar Baru v Dušní, v Radosti FX či v NoD v Dlouhé ulici. Kromě toho by se měly objevit i na podolské náplavce. Celkově akce zahrne čtyřiadvacet podniků v centru Prahy. Zhruba v polovině z nich budou přítomny hostesky. Zbytek si bude muset vystačit s dostatečnou zásobou mobilních popelníčků.   

 

reklama

autor: maz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …