Kurs sebeobrany před imigranty pod vedením veteránů speciálních jednotek. Byli jsme při tom

01.11.2015 9:31

REPORTÁŽ Desítky pater a stovky schodů. Taková fyzická zátěž a navíc stres z reálných bojových situací čekaly na účastníky pokročilého kurzu CQB, tedy černé taktiky – laicky boje ve městě, který o víkendu proběhl v bývalém vojenském objektu v Kroměříži pod taktovkou bývalých českých válečných veteránů ze speciální jednotky SOG.

Kurs sebeobrany před imigranty pod vedením veteránů speciálních jednotek. Byli jsme při tom
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Bojový výcvik

Anketa

Kdyby dnes byly prezidentské volby, volili byste Miloše Zemana?

90%
10%
hlasovalo: 18830 lidí

Jeho instruktoři se ani příliš netajili tím, že v současné době, kdy se na Evropu valí ze všech stran statisíce muslimských imigrantů z válečných zón Sýrie, Afghánistánu a Iráku, ale i Balkánu a severní Afriky, považují zkušenosti, jak bránit svůj majetek a trénink v sebeobraně, za velmi důležité. A bohužel také aktuální.

„Vnímám silně obavu z budoucnosti, kdy se sem infiltruje spousta islamistů, mezi nimiž jsou s pravděpodobností hraničící s určitostí příslušníci Islámského státu napojení na teroristické organizace z Blízkého východu. Toho, že je mezi nimi i spousta Afghánců, bych se nebál, podle mých zkušeností s tímto národem si myslím, že Afghánec zrovna za ideály Islámského státu nehoří. Myslím, že se nimi zrovna nemusejí,“ říká bývalý velitel bojové jednotky SOG v Afghánistánu Lumír Němec, který akci pod hlavičkou výcvikové agentury Thor Tactical velel.

Na otázku, co se podle něj bude v nejbližších týdnech a měsících v Evropě dít, ale i tento znalec blízkovýchodního regionu jen krčí rameny. „To kdybych věděl, tak mám Nobelovu cenu. Dnes neví nikdo, co bude dál, ale z vlastní zkušenosti z boje vím, že je lepší být stokrát připraven a nepoužít to, než se dát jednou nachytat se spuštěnými kalhoty,“ tvrdí Němec. I proto podle něj kvůli zvýšenému nebezpečí z vlny nepřizpůsobivých imigrantů v poslední době citelně stoupá zájem Čechů – jednotlivců i organizací – o nějaký druh bojového výcviku.

Úroveň a schopnost Čechů se bránit klesá

„U těchto lidí, kteří se hlásí k nám, je obrovské nadšení a někteří dosahují velmi dobrých výsledků, ale většina z nich neprošla vojenskou základní službou, a to je velký handicap. Samotné nadšení nestačí, to je problém dnešní mladé populace, že nemá potřebnou úroveň fyzickou i psychickou, jaké měly starší generace,“ potvrzuje Němcova slova bývalý příslušník speciální policejní jednotky Pavel Pokorný.

„A co je horší, mnohdy ani ne motivaci se zlepšit. Málokterý z nich je ochoten obětovat trochu ze svého volna ke zlepšení své fyzičky. Proto už musejí armádní i policejní náboráři hodně slevovat ze svých požadavků. Například nedávno z 80 nováčků hlásících se k policii na střední Moravě jich u testů prošli jen dva. Slovy dva,“ tvrdí Pokorný, další z instruktorů Thor Tactical.

Výcvik podle bojové reality

V bývalých kasárnách legendárního 3. střeleckého pluku Jana Žižky z Trocnova československých legií v Rusku se v sobotu (a v neděli, kdy zde proběhl kurz osobní ochrany VIP) sešly zhruba dvě desítky frekventantů, nejen členů bezpečnostních agentur, ale také příslušníků městské a republikové policie. I ti zde ovšem cvičili za vlastní peníze a ve svém volném čase. „Tenhle výcvik mi dá mnohem více než to, čím procházíme při tréninku u policie,“ svěřil se pod podmínkou zachování anonymity policista ze zvláštní jednotky Zlínského kraje.

„Tihle lidé, kteří nás vedou, totiž nejsou jen teoretičtí bojovníci z policejního prezídia, ale skuteční válečníci,“ dodal expert na zásahy proti nebezpečným pachatelům. „Neříkám, že námi cvičená taktika je nejlepší. Máme ji ale vyzkoušenou jak v Afghánistánu tak v Kosovu, takže víme, že funguje. Samé logické postupy,“ podotkl Němec, který se svými lidmi v letech 2007–2008 provedl několik desítek bojových akcí proti Tálibánu v samém srdci „horké“ provincie Helmand a Lógar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…