Kurva, vychcánek, kmotr. Pavla Šafra dohání to, co se pod ním napsalo

13.11.2015 15:22

Novinář Pavel Šafr přiznal, že za jeho působení v deníku Blesk se články proti lobbistovi Ivu Rittigovi psaly cíleně. Měly údajně vyvolat tlak na policii a zároveň umožnit společnosti vyrovnat se s přemírou korupčních kauz. Informuje web Česká justice.

Kurva, vychcánek, kmotr. Pavla Šafra dohání to, co se pod ním napsalo
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Ivo Rittig chce omluvu a milion korun po vydavateli Blesku, společnosti Ringier Axel Springer. Od samotného Šafra pak chce 100 000 Kč. Jedná se o omluvu za články, které v době Šafrova působení jako šéfredaktora Blesku deník publikoval v letech 2011 a 2012. Tehdy totiž Nadační fond proti korupci zveřejnil svá obvinění vůči Rittigovi.

Tvrdil, že „u Rittiga končila část peněz z předražených jízdenek vyrobených pro pražský dopravní podnik“. To podle lobbisty není pravda a cílem těchto výroků bylo poškodit jeho osobu. Rittig byl zároveň přesvědčen, že ze strany Blesku šlo o déletrvající kampaň proti němu samotnému.

„Ve společnosti v té době kulminovala velká frustrace z velkého množství korupčních kauz. Jednalo se o jakýsi apel, aby se společnost s těmito asociálními jevy vyrovnala,“ řekl dnes u soudu Šafr. Stojí si za tím, že informace ve článcích byly pravdivé a sám je odsouhlasil.

„Ivo Rittig se sám rozhodl být veřejnou osobou tím, že vstoupil do Občanské demokratické strany a velmi se v této straně angažoval. Byl vidět například na kongresu ODS a v blízkosti nejvyšších politiků této země, tudíž to byla veřejná osoba,“ dodal Šafr.

Celý text zde

Rittigovi vadí několik konkrétních zpráv. „Koupili jste si jízdenku? I vy jste přispěli Rittigovi na tohle!“ je titulek jen jedné z mnoha. Blesk o něm informoval jako o „monackém občanovi a českém vychcánkovi“. Nutno podotknout, že ve zmíněné kauze je lobbista trestně stíhán.

Předmětem sporu je pak i Šafrův komentář nazvaný „Panenský byznys“. V něm novinář psal: „Tak takhle si své miliony zařídil pan Ivo Rittig. Můžete pohledět na jeho dobrou a ušlechtilou tvář a obdivovat jeho genialitu. Panenské ostrovy, kde panuje daňový ráj, jsou požehnané místo v Karibiku, které určitě miluje nejedna velká kurva.“

„Označili jsme ho jako kmotra, protože v té době si všichni začali všímat pronikání byznysu do politiky,“ uvedl šéf politického zpravodajství Blesku Jiří Fabián. „Články jsme primárně nesměřovali proti panu Rittigovi. Chtěli jsme vyvinout tlak na orgány činné v trestním řízení, aby s tímhle klientelismem a kmotrovstvím zatočily a aby se začalo něco dít,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…