Kvalita našich silnic odpovídá rakouským před šedesáti lety, zaznělo v ČT

31.08.2012 20:57

Jsou české silnice bezpečné? Snese česká silniční síť srovnání s dopravními sítěmi v západní Evropě? Právě na tuto otázku odpovídal v pátečním Hyde Parku České televize ředitel Služby dopravní policie Leoš Tržil. Řeč přišla i na nehodu lobbisty Romana Janouška.

Kvalita našich silnic odpovídá rakouským před šedesáti lety, zaznělo v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Na českých silnicích během letošních prázdnin zemřelo 138 osob v důsledku dopravních nehod. Na první pohled smutné číslo je svým způsobem dobrou zprávou. Pohled do historie až k roku 1990 totiž ukazuje, že letos došlo k nejmenšímu množství smrtelných nehod. O situaci na českých silnicích promluvil v pátečním Hyde Parku České televize ředitel Služby dopravní policie Leoš Tržil.

Nedostatek peněz

"Hodně zaostáváme za západní Evropou a to jak v chování řidičů, tak v kvalitě naší silniční sítě. Vždycky říkám, že kvalita našich komunikací odpovídá přibližně situaci v Rakousku v padesátých letech minulého století," prohlásil Tržil. Nevyhovující je např. drsnost, resp. přílišná hladkost našich silnic, stejně tak jako způsob značení.

Alfa a omega tohoto problému leží ve výši finančních prostředků, které jsou, nebo spíše nejsou, vydávány na údržbu silnic.

Vzdělávání řidičů

Problém je ale i ve vzdělávání řidičů Tržil upozorňuje na to, že řada řidičů má oprávnění k řízení motorového vozidla i třicet až pětatřicet let a za tu dobu přitom neprošli žádným dovzděláním, osvěžením si svých znalostí. Přitom by bylo možné řidiče motivovat k dalšímu sebevzdělávání prostřednictvím výhod napojených na povinné ručení. Problém však není jen na straně řidičů.

"Existuje navíc celá řada zbytečně umístěných omezení rychlosti nebo špatně umístěných přechodech pro chodce a podobně. A opět, souvisí to s financováním, s vydáváním peněz na obnovu dopravního značení," uvedl host Hyde Parku

Je třeba dodat, že ještě na počátku tisíciletí bylo umístěni dopravních značek v kompetenci policie. Dnes je tato pravomoc v kompetenci jiných orgánů, přičemž nemusí přihlížet ke stanovisku policie v otázce umisťování značek. Nad tímto stavem vyjádřil Tržil jednoznačnou nelibost a prozradil, že se chystá novela zákona.

Policie může zabavit řidičák, ale není to její povinnost

V pořadu přišla řeč i na dopravní nehodu lobbisty Romana Janouška, který svým vozem srazil ženu, ale i navzdory tomu, že se posléze snažil od nehody ujet, alespoň podle vyjádření policistů, nakonec nepřišel ani o řidičský průkaz. Policistům řekl, že ho nemá u sebe. Tržil v ČT uvedl, že se k lobbistovu případu nechce příliš vyjadřovat, neboť nespadá pod něj, ale jednoznačně uvedl, že si není vědom toho, že by si Janoušek u policie vyjednal nějakou protekci. Určitě nevolal jemu.

"Chci říci, že policie může zabavit řidičský průkaz, ale není to její povinnost. Její situace se velmi ztíží, když řidič řekne, že nemá řidičský průkaz u sebe," posteskl si Tržil.

Akce typu Kryštof

Jeden z volajících diváků chtěl znát Tržilův názor na efektivitu různých bezpečnostních akcí typu Kryštof, přičemž sám volající divák zapochyboval o jejich přínosu. Tržil na otázku odpověděl tak, že z krátkodobého hlediska podobné akce slouží ke zklidnění řidičů, ale tento efekt mizí zhruba po dvou dnech, takže efektivita těchto akcí je v konečném důsledku velmi sporná.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…